Αν και είναι γνωστό ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει την καρδιά, είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο σε ορισμένα όργανα του σώματος.
Το αλκοόλ συνδέεται με τουλάχιστον επτά μορφές καρκίνου σύμφωνα με μια ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction από την Jennie Connor, καθηγήτρια στο τμήμα Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με την Connor, το αλκοόλ αποτελεί αιτία για το 5,8% των θανάτων από καρκίνο.
Η Connor κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με καρκίνους στον στοματοφάρυγγα, τον λάρυγγα, τον οισοφάγο, το συκώτι, το παχύ έντερο, τον πρωκτό και το μαστό. Μάλιστα έγραψε ότι υπάρχει μια σχέση αιτίας αποτελέσματος. Ανέφερε ακόμη και οι άνθρωποι που πίνουν ακόμα και λίγο αλκοόλ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα.
Σύμφωνα με τη Connor υπάρχουν ενδείξεις πως το αλκοόλ παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και άλλων καρκίνων, όπως το κακόηθες μελάνωμα και ο καρκίνος του προστάτη και του παγκρέατος. Μέχρι στιγμής, όμως, τα στοιχεία αυτά δεν είναι επαρκή ώστε να τεκμηριωθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος με το αλκοόλ, όπως με τις επτά άλλες μορφές καρκίνου.
Κίνδυνος ανάλογα με την ποσότητα
Όπως αναφέρεται στην ανασκόπηση, «το αλκοόλ υπολογίζεται ότι έχει προκαλέσει περίπου 500.000 θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως το 2012, δηλαδή το 5,8% των θανάτων εξαιτίας του καρκίνου εκείνου τη χρονιά».
Η μελέτη επιβεβαιώνει τη δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου, καθώς και τη μερική υποχώρηση του κινδύνου όσο μειώνεται η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου σχετίζεται με την υψηλή κατανάλωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια μικρή ποσότητα είναι αθώα.
Σύμφωνα με την ανασκόπηση, η κατανάλωση πάνω από 50 γραμμαρίων αιθανόλης (αλκοόλ) την ημέρα σχετίζεται με 4-7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον στοματοφάρυγγα, τον λάρυγγα και τον οισοφάγο. Η ίδια ποσότητα σχετίζεται με αύξηση κατά 1,5 φορά του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε οποιοδήποτε τμήμα του παχέος εντέρου (κόλον, ορθό), του ήπατος και του μαστού, σε σύγκριση με την αποχή από το αλκοόλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανασκόπηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ παρέχει μεν προστασία έναντι της καρδιαγγειακής νόσου, χωρίς όμως να είναι αρκετά ισχυρός αυτός ο συσχετισμός.
Ένα μειονέκτημα για την ανασκόπηση αυτή είναι ότι υπογράφεται μόνο από ένα άτομο και όχι από ομάδα ερευνητών.
Πηγή: Jennie Connor: Alcohol consumption as a cause of cancer.