Τα μάτια κοκκινίζουν στην πισίνα από τα ούρα και όχι από το χλώριο

Tα μάτια που γίνονται κόκκινα μετά τη κολύμβηση στην πισίνα έχουν αιτία τα ούρα και όχι το χλώριο της πισίνας, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη.

Η χημική αντίδραση που προκαλείται από τα ούρα και το χλώριο προκαλεί όχι μόνο επώδυνα μάτια αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει δηλητηριώδη αέρια που βλάπτουν τους πνεύμονες, την καρδιά και το νευρικό σύστημα.

“Αυτή η χλωριούχα μυρουδιά στην πισίνα δεν είναι στην πραγματικότητα χλώριο” δήλωσε ο Chris Wiant, πρόεδρος του Water Quality and Health Council στις ΗΠΑ . “Αυτό που μυρίζει είναι χημικές ουσίες που σχηματίζονται όταν το χλώριο αναμιγνύεται με ούρα, ιδρώτα και βρωμιά από το σώμα κολυμβητών.”

Το χλώριο και άλλα απολυμαντικά προστίθενται σε μια πισίνα για να καταστρέψουν τα μικρόβια. Η ούρηση σε μια πισίνα μειώνει το χλώριο και στην πραγματικότητα παράγει μια ερεθιστική χημική ουσία που κάνει τα μάτια των ανθρώπων να γίνονται κόκκινα.

Για την εξάλειψη των ερεθισμών που προκαλούνται από ενώσεις που περιέχουν άζωτο και βρίσκονται στα ούρα, περισσότερο χλώριο μπορεί να χρειαστεί να προστεθεί σε μια πισίνα.

Το κολύμπι στην πισίνα εσωτερικού χώρου μπορεί να γίνει επικίνδυνο, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς οι ερεθιστικές ουσίες μετακινούνται στον αέρα που περιβάλλει την πισίνα και μπορεί να προκαλέσει βήχα, συριγμό, ή ακόμα και κρίσεις άσθματος. Κι έπειτα υπάρχει το ζήτημα των λοιμωδών νοσημάτων.

Τα μικρόβια

Ο ιός Cryptosporidium είναι η κύρια αιτία των νόσων που μεταδίδονται στο νερό. Ο λόγος για αυτό; Οι άνθρωποι που κολυμπούν ενώ έχουν μια μικρή διάρροια απελευθερώνουν μικρές ποσότητες μικροβίων, όπως Cryptosporidium (ή “crypto” για συντομία), Norovirus, και E. coli μέσα στο νερό.

Οι κολυμβητές που είναι άρρωστοι με διάρροια – ή που ήταν άρρωστοι τις τελευταίες δύο εβδομάδες – μολύνουν το νερό της πισίνας με μικρόβια.

Ορισμένα μικρόβια που προκαλούν διάρροια μπορούν να ζήσουν από λεπτά έως μερικές ημέρες σε πισίνες, ακόμη και αν η πισίνα είναι καλά συντηρημένη. Το μόνο που χρειάζεται για να μολυνθεί κάποιος είναι να καταπιεί μια μικρή ποσότητα νερού της πισίνας.

Η λύση είναι πριν τη χρήση της πισίνας να έχει κάποιος ουρήσει και να έχει κάνει ντους.

Δείτε επίσης