Το άγχος έχει μυρωδιά που οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν

Οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν το στρες ή το άγχος από τον ανθρώπινο ιδρώτα και την αναπνοή, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ. Στη μελέτη συμμετείχαν τέσσερα σκυλιά από το Μπέλφαστ -Treo, Fingal, Soot και Winnie- και 36 άτομα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ιδρώτα και αναπνοής από συμμετέχοντες πριν και αφού έκαναν ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα επίπεδα άγχους τους πριν και μετά την εργασία και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο δείγματα όπου η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός του ατόμου είχαν αυξηθεί.

Τα σκυλιά διδάχτηκαν πώς να αναζητούν μια σειρά αρωμάτων και να ειδοποιούν τους ερευνητές για το σωστό δείγμα. Στη συνέχεια εισήχθησαν τα δείγματα του στρες και της χαλάρωσης, αλλά σε αυτό το στάδιο οι ερευνητές δεν ήξεραν αν υπήρχε διαφορά οσμών που μπορούσαν να ανιχνεύσουν οι σκύλοι.

Σε κάθε συνεδρία δοκιμής, κάθε σκύλος λάμβανε δείγματα ενός ατόμου που είτε ήταν χαλαρός είτε είχε άγχος, με διαφορά μόνο τεσσάρων λεπτών. Όλοι οι σκύλοι μπόρεσαν να ειδοποιήσουν σωστά τους ερευνητές για το δείγμα άγχους κάθε ατόμου.

Η Clara Wilson, διδακτορική φοιτήτρια στο School of Psychology στο Queen’s, ανέφερε: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι εμείς, ως άνθρωποι, παράγουμε διαφορετικές μυρωδιές μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής μας όταν είμαστε αγχωμένοι και οι σκύλοι μπορούν να το ξεχωρίσουν αυτό από τη μυρωδιά μας όταν είμαστε χαλαροί -ακόμα και αν κάποιος δεν έχει επίγνωση. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι σκύλοι δεν χρειάζονται οπτικές ή ακουστικές ενδείξεις για να αντιληφθούν το ανθρώπινο άγχος. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της και παρέχει στοιχεία ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν το άγχος από την αναπνοή και τον ιδρώτα, κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο κατά την εκπαίδευση των σκύλων θεραπείας. Βοηθά επίσης να ρίξει περισσότερο φως στη σχέση ανθρώπου-σκύλου και προσθέτει στην κατανόησή μας για το πώς οι σκύλοι μπορούν να ερμηνεύουν και να αλληλεπιδρούν με τις ανθρώπινες ψυχολογικές καταστάσεις».

Ένας από τους σούπερ σκύλους που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν ο Treo, ένα δίχρονο Cocker Spaniel. Η ιδιοκτήτριά του, Helen Parks, είπε: «Ως ιδιοκτήτρια σκύλου, ήμασταν ενθουσιασμένοι και περίεργοι να δούμε τον Treo να συμμετέχει στη μελέτη. Ανυπομονούσαμε να ακούσουμε τα αποτελέσματα κάθε εβδομάδα. Ήταν πάντα ενθουσιασμένος που έβλεπε τους ερευνητές στο Queen’s και μπορούσε να βρει τον δρόμο για το εργαστήριο. Η μελέτη μάς έκανε να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο την ικανότητα ενός σκύλου να χρησιμοποιεί τη μύτη του για να “βλέπει” τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι αυτή η μελέτη ανέπτυξε πραγματικά την ικανότητα του Treo να αισθάνεται μια αλλαγή στα συναισθήματα στο σπίτι. Η μελέτη μάς έκανε να μάθουμε ότι τα σκυλιά είναι πολύ ευαίσθητα και διαισθητικά ζώα και υπάρχει τεράστια αξία στο να χρησιμοποιούν αυτό που κάνουν -να μυρίζουν».

Δείτε επίσης