Το στυλ τρεξίματος συνδέεται με τον τύπο προσωπικότητας

Μια ομάδα ειδικών στην ανθρώπινη εμβιομηχανική στο Volodalen SportLab, βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το στυλ τρεξίματος ενός ατόμου μπορεί να σχετίζεται με τον τύπο της προσωπικότητας που έχει. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα με 80 ενήλικες εθελοντές που συμμετείχαν σε δοκιμές τρεξίματος και δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο PLOS ONE.

Ανέκδοτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά στυλ τρεξίματος. Μερικοί τρέχουν ομαλά, με φαινομενική ευκολία, ενώ άλλοι τρέχουν περίεργα, δύσκαμπτα ή άτσαλα, μοιάζοντας σαν να τους είναι κάτι άβολο ή ακόμα και ξένα.

Τέτοια διαφορετικά στυλ φαίνεται να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε σωματικά χαρακτηριστικά αλλά η ομάδα ερευνητών από τη Γαλλία ανακάλυψε ότι τέτοια στυλ μπορεί επίσης να σχετίζονται με την προσωπικότητα του ατόμου.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι η προσωπικότητα μπορεί να παίζει ρόλο στο στυλ τρεξίματος. Για να μάθουν αν αυτό ισχύει, ζήτησαν από 80 ενήλικες εθελοντές να τρέξουν τρεις φορές μια πίστα 50 μέτρων. Κάθε εθελοντής διαφοροποιούσε την ταχύτητά του μεταξύ των δρομολογίων. Καθώς οι εθελοντές έτρεχαν, οι ερευνητές τους κινηματογραφούσαν.

Κάθε εθελοντής έκανε επίσης το τυπικό τεστ MBTI, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς στο επάγγελμα της ψυχολογίας για να κατηγοριοποιήσει τις προσωπικότητες των ασθενών. Τα αποτελέσματα του τεστ ομαδοποιούν ένα άτομο με βάση τέσσερις κατηγορίες: σκέψη-συναίσθημα, αισθητηριακή αντίληψη-διαίσθηση, κρίση-διορατικότητα και εξωστρέφεια-εσωστρέφεια.

Συγκρίνοντας τα στυλ τρεξίματος χρησιμοποιώντας το εγγεγραμμένο βίντεο με την κατηγοριοποίηση που εκχωρήθηκε από το τεστ MBTI, οι ερευνητές βρήκαν ορισμένα μοτίβα. Οι εθελοντές με συγκεκριμένους τύπους προσωπικότητας έτειναν να έχουν παρόμοια στυλ τρεξίματος με άλλους που είχαν ίδιο τύπο προσωπικότητας.

Για παράδειγμα, παρατήρησαν ότι οι εθελοντές με διαισθητική προσωπικότητα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους ως ελατήρια, κάτι που τους οδήγησε να τρέξουν με ένα είδος τρεξίματος που θεωρείται πιο ελαστικό. Εκείνοι που θεωρούνταν ότι είχαν έναν αισθητηριακό τύπο προσωπικότητας έτειναν να επικεντρώνονται περισσότερο στο να σπρώχνουν τον εαυτό τους προς τα εμπρός παρά να νοιάζονται για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους για να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί πράγματι να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και του στυλ τρεξίματος.

Περισσότερες πληροφορίες: Cyrille Gindre et al, Mind to move: Differences in running biomechanics between sensing and intuition shod runners, PLOS ONE (2024). DOI: 10.1371/journal.pone.0300108.

Δείτε επίσης