Τα φυτικά γάλατα έχουν λιγότερο ιώδιο από τo γάλα αγελάδας

Οι καταναλωτές φυτικού γάλακτος μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο ανεπάρκειας ιωδίου, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό στο British Journal of Nutrition.

Στην πρώτη μελέτη αυτού του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey εξέτασαν την περιεκτικότητα σε ιώδιο 47 ειδών γάλατος από φυτικές πηγές (συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, του αμύγδαλου, της καρύδας, της βρώμης, του ρυζιού, του φουντουκιού και της κάνναβης, αλλά εξαιρουμένων εκείνων που διατίθενται στο εμπόριο βρεφών και παιδιών) και να συγκριθεί με εκείνη του αγελαδινού γάλακτος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πλειονότητα των ποτών γάλακτος φυτικής προέλευσης δεν είχε επαρκή επίπεδα ιωδίου: τα επίπεδα συγκέντρωσης βρέθηκαν να είναι μόλις στο 2% από αυτά που βρέθηκαν στο αγελαδινό γάλα.

Το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η κύρια πηγή ιωδίου στη διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν ότι τα περισσότερα εναλλακτικά ποτά από γάλα δεν αποτελούν επαρκές υποκατάστατο.

Να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη, επίσης στη Βρετανία, είχε βρει ότι το βιολογικό γάλα και το μακράς διάρκειας έχουν λιγότερο ιώδιο.

Το ιώδιο απαιτείται για να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες το σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι απαραίτητο για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Μια προηγούμενη έρευνα στον τομέα αυτό από το Πανεπιστήμιο του Surrey έδειξε ότι η χαμηλή ποσότητα ιωδίου σε έγκυες μητέρες συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά νοημοσύνης (IQ) και ικανότητας ανάγνωσης στα παιδιά τους (έως 9 ετών).

Πολύ χαμηλή ποσότητα ιωδίου στα φυτικά γάλατα

Η Margaret Rayman, καθηγήτρια της Διατροφικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: “Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ανάγκη για αυτό το ζωτικό μεταλλικό ιχνοστοιχείο και είναι σημαντικό οι άνθρωποι που καταναλώνουν εναλλακτικά ποτά γάλακτος να αντιληφθούν ότι δεν θα αντικαταστήσουν το ιώδιο από το αγελαδινό γάλα που είναι η κύρια πηγή ιωδίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες και εκείνες που περιμένουν μια εγκυμοσύνη¨.

Η ίδια συμπλήρωσε: “Ένα ποτήρι εναλλακτικό ποτό γάλακτος παρέχει μόνο περίπου 2 mcg ιωδίου, το οποίο είναι  πολύ μικρό ποσοστό της συνιστώμενης πρόσληψης ιωδίου για ενήλικες, δηλαδή 150 mcg ημερησίως, ενώ κατά την εγκυμοσύνη η σύσταση φτάνει τα 200 mcg ημερησίως”.

Η Sarah Bath, Λέκτορας της Διατροφής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Surrey δήλωσε: “Τα γάλατα φυτικής προέλευσης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι η αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα”.

Τα περισσότερα φυτικά γάλατα δεν εμπλουτίζονται με ιώδιο και η περιεκτικότητά τους σε ιώδιο είναι πολύ χαμηλή. Αν αποφεύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά πρέπει να εξασφαλίσετε το ιώδιο από άλλες διαιτητικές πηγές, όπως είναι τα ψάρια. Αν σκέφτεστε να πάρετε συμπληρώματα ιωδίου θα πρέπει να αποφεύγετε τα φύκια τα οποία μπορεί να παρέχουν υπερβολικές ποσότητες ιωδίου.

Δείτε επίσης