Γεμάτο μικρόβια το τραπεζάκι του φαγητού στο αεροπλάνο

Τα αεροπλάνα είναι γεμάτα μικρόβια και το πιο μολυσμένο τμήμα τους είναι το τραπεζάκι του φαγητού, σύμφωνα με μία μελέτη που έκανε ομάδα μικροβιολόγων για λογαριασμό της ιστοσελίδας ταξιδιωτικών υπολογισμών TravelMath.

Σύμφωνα με τους μικροβιολόγους, η πιο μολυσμένη επιφάνεια εντός των αεροπλάνων είναι το τραπεζάκι στο οποίο τρώμε γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε να ακουμπάμε πάνω του το ψωμί ή το κουτάλι μας και να το αγγίζουμε χωρίς μετά να απολυμάνουμε τα χέρια μας με ειδικά μαντιλάκια.

Όσον αφορά τα αεροδρόμια, οι πιο μολυσμένες επιφάνειες είναι τα κουμπιά στους ψύκτες πόσιμου νερού και οι κλειδαριές στις τουαλέτες.

Οι μικροβιολόγοι ανέλυσαν δείγματα από 5 αεροδρόμια και 4 αεροπλάνα στη διάρκεια των πτήσεων, διαπιστώνοντας ότι το τραπεζάκι του φαγητού φέρει 2.155 αποικίες βακτηρίων ανά τετραγωνική ίντσα. Ακολουθούν τα κουμπιά των συστημάτων αερισμού πάνω από το κεφάλι των ταξιδιωτών, το κουμπί για το καζανάκι στην τουαλέτα και η πόρπη της ζώνης ασφαλείας.

Οι επιφάνειες στις τουαλέτες ήταν από τις πιο καθαρές, προφανώς επειδή απολυμαίνονται – κάτι που ίσχυε και στα αεροδρόμια, πλην των κλειδαριών στις πόρτες. Αυτό ενισχύει τη σύσταση των ειδικών οι οποίοι λένε, «μην βγαίνετε από την τουαλέτα δίχως να σαπουνίσετε καλά τα χέρια σας».

Μια προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι πολλά βακτήρια έχει η ταξιδιωτική βαλίτσα, η οποία έρχεται σε επαφή με περίπου 80 εκατομμύρια μικρόβια από τη στιγμή που θα βγούμε από το σπίτι μας και μέχρι να φτάσουμε στο ξενοδοχείο!

Δείτε επίσης