Πως το πιλάτες μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας

Της Lindsay Bottoms, Reader in Exercise and Health Physiology, University of Hertfordshire, The Conversation.

Το πιλάτες (pilates) έχει σημειώσει άλμα στη δημοτικότητά του χάρη σε μια σειρά από διασημότητες που το προτείνουν. Ακόμη και οι επίλεκτοι αθλητές όπως ο Χριστιάνο Ρονάλντο ενσωματώνουν κάποια μορφή πιλάτες στην προπόνησή τους για να βελτιώσουν την απόδοση.

Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το πιλάτες μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε πολλά οφέλη για την υγεία. Το πιλάτες είναι καλό για την ισορροπία, τη στάση, τη δύναμη και την ευελιξία σας, καθώς και για τη βελτίωση της δύναμης του πυρήνα του σώματός σας. Αλλά είναι τόσο καλό για την υγεία σας όσο ισχυρίζονται πολλοί άνθρωποι;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι πιλάτες. Το πιο απλό είναι το mat pilates –για το οποίο χρειάζεστε μόνο ένα χαλάκι γιόγκα για να το κάνετε και μπορεί να γίνει τόσο στο σπίτι όσο και σε ένα μάθημα στο γυμναστήριο. Το άλλο είδος πιλάτες (που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές) είναι το reformer pilates. Αυτό χρησιμοποιεί μια εξειδικευμένη συσκευή (που ονομάζεται αναμορφωτής) -ένα πλαίσιο που μοιάζει με κρεβάτι με μια επίπεδη πλατφόρμα πάνω του. Η πλατφόρμα κινείται προς τα εμπρός και προς τα πίσω με τροχούς μέσα στο πλαίσιο. Συνδέεται στο ένα άκρο του πλαισίου με ελατήρια και αυτά παράγουν τάση. Τα περισσότερα reformer pilates περιλαμβάνουν το σπρώξιμο ή το τράβηγμα της πλατφόρμας ή τη σταθερή συγκράτηση καθώς τραβιέται από τα ελατήρια. Αυτή η κίνηση εμπλέκει πολλούς μύες, ιδιαίτερα τον πυρήνα του σώματός σας.

Τι λένε τα στοιχεία

Το πιλάτες είναι μια μορφή άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης. Η προπόνηση δύναμης είναι σημαντική καθώς μας βοηθά να αποτρέψουμε την αργή μυϊκή φθορά που εμφανίζεται καθώς μεγαλώνουμε. Αυξάνει επίσης τη μυϊκή μάζα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό –κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το να κάνετε πιλάτες για μία ώρα την ημέρα, τέσσερις φορές την εβδομάδα για δύο μήνες μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας και να μειώσει την παχυσαρκία Σε ηλικιωμένους, μια ανασκόπηση έρευνας έδειξε ότι η άσκηση με πιλάτες βελτίωσε την ισορροπία τους και βοήθησε στην πρόληψη των πτώσεων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι ανενεργές γυναίκες που άρχισαν να κάνουν μόνο μία ώρα pilates την εβδομάδα για 10 εβδομάδες είχαν βελτιωμένη μυϊκή μάζα, ευλυγισία, ισορροπία και δύναμη του πυρήνα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το πιλάτες μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πόνου στη μέση και τη βελτίωση της ισορροπίας σε ενήλικες με σκλήρυνση κατά πλάκας και νόσο Πάρκινσον.

Ενώ οι πιο έντονοι τύποι προπόνησης δύναμης -όπως η άρση βαρών- είναι πιθανό να αποφέρουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, το πιλάτες μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τους ανθρώπους να ελέγχουν το βάρος τους και να χτίζουν δύναμη. Το καλύτερο είναι ότι αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει σχεδόν από οποιονδήποτε οπουδήποτε και δεν απαιτεί πολύ εξοπλισμό ή συνδρομή στο γυμναστήριο.

Reformer έναντι mat pilates

Μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν πιλάτες, υπάρχει πολλή συζήτηση για το ποιο είδος είναι καλύτερο: mat ή reformer pilates; Υπάρχει λίγη έρευνα που συγκρίνει τους δύο τύπους. Μια μελέτη που εξέταζε τη θεραπεία του πόνου στη μέση διαπίστωσε ότι τόσο το reformer pilates όσο και το mat pilates λειτούργησαν εξίσου καλά στη βελτίωση του πόνου στην πλάτη σε άτομα που έκαναν άσκηση για έξι εβδομάδες.

Και οι δύο τύποι βελτίωσαν επίσης εξίσου την ικανότητα των ανθρώπων να αναλαμβάνουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως να σηκώνονται από το κρεβάτι ή να πλένουν τα πιάτα. Αλλά όταν οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν τεσσεράμισι μήνες αργότερα, η ομάδα που έκανε reformer pilates συνέχισε να παρουσιάζει βελτιώσεις στην καθημερινή τους ζωή σε σύγκριση με την ομάδα που έκανε mat pilates.

Μια μελέτη από τη Βραζιλία έδειξε επίσης ότι τόσο το reformer pilates όσο και το mat pilates χρησιμοποίησαν τον ίδιο αριθμό μυών και τους ενεργοποίησαν στον ίδιο βαθμό -υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο μεθόδων και ότι και οι δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης, η οποία έδειξε ότι το reformer pilates έκανε τους ανθρώπους να καίνε 2,6 θερμίδες ανά λεπτό ενώ το mat pilates 1,9 θερμίδες ανά λεπτό.

Ο λόγος για τις μικρές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων pilates εξαρτάται από το πώς εκτελούνται. Ενώ το mat pilates χρησιμοποιεί το σωματικό σας βάρος ως αντίσταση κατά τη διάρκεια των κινήσεων, το reformer pilates χρησιμοποιεί την ασταθή πλατφόρμα και τα ελατήρια για να δημιουργήσει αντίσταση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αντίσταση και να ενεργοποιήσει περισσότερους μύες.

Η έρευνα μέχρι στιγμής δεν μπορεί να συμφωνήσει σχετικά με το εάν το mat pilates ή το reformer pilates είναι το καλύτερο για εσάς. Αλλά ίσως το reformer pilates είναι καλύτερο. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν reformer pilates για εννέα εβδομάδες είχαν βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός πιο υγιεινού βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Δείτε επίσης