Το περπάτημα μετά τα γεύματα ρίχνει τo σάκχαρο του αίματος

Ένα ελαφρύ περπάτημα ακόμη και λίγων λεπτών μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτό προκύπτει από μια μετα-ανάλυση επτά μελετών από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, στην Ιρλανδία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καλύτερη ώρα για περπάτημα είναι 60 έως 90 λεπτά μετά το φαγητό γιατί τότε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα συνήθως κορυφώνονται.

Σε πέντε από τις επτά μελέτες, οι συμμετέχοντες δεν είχαν προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Οι δύο άλλες μελέτες εξέτασαν άτομα με και χωρίς διαβήτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε όρθιες ομάδες και ομάδες περπατήματος. Και οι δύο ομάδες έκαναν σωματική δραστηριότητά τους για 2 έως 5 λεπτά κάθε 20 έως 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Ακόμη και λίγα λεπτά αργού περπατήματος ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν μια αξιοσημείωτη πτώση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι σημαντικό ότι το περπάτημα μετά το φαγητό συνδέθηκε με μια πιο σταδιακή αύξηση και πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα από το να κάθεται κανείς ή ακόμα και να στέκεται. Το ότι η ορθοστασία αποδείχθηκε ευεργετική είναι ένα νέο εύρημα. Το ελαφρύ περπάτημα μείωσε τη μεταγευματική γλυκόζη κατά 17% κατά μέσο όρο (από  3% έως 55%) σε σύγκριση με το παρατεταμένο κάθισμα.

Τα άτομα με παχυσαρκία παρουσίασαν σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του σακχάρου στο αίμα λόγω της ορθοστασίας μετά το φαγητό σε σύγκριση με την καθιστή θέση. Ωστόσο, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη επίδραση στα επίπεδα της ινσουλίνης ή της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές πρότειναν  ότι το περπάτημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη.

Το περπάτημα και η ορθοστασία μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης, σύμφωνα με την Haley Perlus, επαγγελματία φυσικής κατάστασης και ειδικό στην αθλητική ψυχολογία. «Η γλυκόζη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά τα γεύματα και έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αιχμές σακχάρου. Αν και οι μικρές αιχμές σακχάρου δεν είναι παθολογικές, η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου είναι ουσιαστική για τη διαχείριση του διαβήτη», είπε Perlus. «Με την ενεργή εμπλοκή των μυών στο περπάτημα, οι μύες απορροφούν την περίσσεια γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Η καλύτερη ροή του αίματος είναι ζωτικής σημασίας για τους μύες, τα άκρα και τα όργανά σας, με αποτέλεσμα ένα πιο υγιές αγγειακό σύστημα».

Ο περίπατος μετά το δείπνο απελευθερώνει επίσης σεροτονίνη, η οποία βοηθά στον καλύτερο ύπνο, μια πιο ρυθμισμένη όρεξη, και ενισχύει τη θετική νοοτροπία και τη μνήμη, είπε η Perlus.

Πηγή: The Acute Effects of Interrupting Prolonged Sitting Time in Adults with Standing and Light-Intensity Walking on Biomarkers of Cardiometabolic Health in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis.

Δείτε επίσης