Πικρίλα στόματος και αιτίες

anastasia_mosxovaki1-12Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η αίσθηση πικρίλας στο στόμα αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές γεύσης που εμφανίζονται στον ελληνικό πληθυσμό. Οι αναγωγές και η ξινίλα συνοδεύουν συχνά την πικρίλα κατά τη μαχόμενη κλινική πράξη. Ορισμένοι ασθενείς παραπονούνται ταυτόχρονα για κάψιμο, φούσκωμα, πόνο, ναυτία, διαταραχές κενώσεων.

Οι υποδοχείς της γεύσης ευρίσκονται στους γευστικούς κάλυκες, της γλώσσας υπερώας, επιγλωττίδας, οισοφάγου, λάρυγγα. Η αίσθηση της γεύσης εξυπηρετείται με τα προσωπικά, γλωσσοφαρυγγικά, πνευμονογαστρικά νεύρα. Οι κεντρικές συνδέσεις των νεύρων καταλήγουν σε πολλαπλά εγκεφαλικά κέντρα που συνδέονται μεταξύ τους με νευρικές συνάψεις.

Οι διαταραχές της αίσθησης της γεύσης έχουν αιτία παθολογικές καταστάσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση μιας ουσίας στα υποδεκτικά κύτταρα του γευστικού κάλυκα (απώλεια μεταφοράς) ή προκαλούν βλάβη στα υποδεκτικά κύτταρα αυτά καθαυτά (αισθητηριακή απώλεια) ή βλάβη στα νεύρα και στις γευστικές οδούς (νευρική απώλεια).

Αιτίες

Τοπικές παθήσεις στόματος οδοντιατρικές παθήσεις, συστηματικά νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις που αλλάζουν την ποιότητα των σωματικών υγρών του στόματος και προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος είναι συνήθη αίτια του παθολογικού αυτού συμπτώματος. Αναλυτικότερα οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν το σύμπτωμα του πικρού στόματος είναι:

  • Το κάπνισμα και τοξικές εισπνεόμενες ουσίες. Το κάπνισμα αποτελεί συχνή αιτίας πικρίλας στο στόμα ιδιαίτερα όταν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες. Περιβαλλοντικές χημικές ουσίες όπως η  σκόνη από καουτσούκ και το βενζόλιο μπορεί να έχουν ανάλογες επιπτώσεις.
  • Η κακή στοματική υγιεινή. Οι ασθένειες των ούλων η τερηδόνα, η περιοδοντίτιδα είναι συχνά στοματικά προβλήματα που προκαλούν πικρίλα στόματος.
  • Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής. Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται συχνά όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιβιοτικά, συμπληρώματα μετάλλων, μπορεί να εμφανίσουν ως παρενέργεια έντονη πικρίλα στόματος. Αντικαρκινικές θεραπείες που περιλαμβάνουν ακτινοβολίες στο λαιμό ή το κεφάλι  καταλείπουν σε αρκετούς ασθενείς πικρή γεύση στόματος.
  • Νοσήματα που μειώνουν την έκκριση σιέλου και την ομαλή ύγρανση του στόματος. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι η αφυδάτωση, οι παθήσεις των σιελογόνων αδένων, τα αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Ορμονικές διαταραχές. Οι ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη και κατά την εμμηνόπαυση είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας. Στην κύηση το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω του εμετού και της ναυτίας που εμφανίζονται σε ορισμένα στάδια της εγκυμοσύνης.
  • Παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης και του ήπατος είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν πικρίλα.
  • Λοιμώξεις. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι η παραρινοκολπίτιδα και η αμυγδαλίτιδα ιδιαίτερα όταν ευρίσκονται σε χρόνια ή υποτροπιάζουσα κατάσταση.
  • Συστηματικά ή τοπικά νοσήματα που αλλοιώνουν το στοματικό βλεννογόνο όπως είναι η γλωσσίτιδα, οι αλλεργίες, οι διατροφικές διαταραχές.
  • Ψυχιατρικά νοσήματα και νευρολογικές παθήσεις.

Τι πρέπει επιπρόσθετα να γνωρίζετε εσείς, που εμφανίζετε διαταραχή γεύσης:

  • Το μπούκωμα και η ρινική συμφόρηση είναι οι πιο κοινοί παράγοντες που διαταράσσουν τη σωστή αίσθηση της γεύσης. Οι κοινές ιώσεις προκαλούν παροδική διαταραχή όσφρησης και γεύσης.
  • Εάν η διαταραχή επιμένει, η σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη.
  • Η εργαστηριακή διερεύνηση των διαταραχών της γεύσης γίνεται με γενικές ή ειδικές εξετάσεις ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με τις αιτίες.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.co

Δείτε επίσης