Μια νέα μελέτη του UCLA Health βρήκε ότι οι γυναίκες που αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους μοναχικούς εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με πόθους και κίνητρα για φαγητό, ειδικά όταν παρουσιάζονται φωτογραφίες τροφών με πολλές θερμίδες, όπως τα ζαχαρούχα τρόφιμα. Η ίδια ομάδα γυναικών είχε επίσης ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές και κακή ψυχική υγεία.
Η Arpana Gupta, ερευνήτρια και συνδιευθύντρια του UCLA Goodman-Luskin Microbiome Center, ήθελε να εξετάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της μοναξιάς, ειδικά καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως μετά την πανδημία της COVID-19 και το πώς ο εγκέφαλος αλληλεπιδρά με την κοινωνική απομόνωση, τις διατροφικές συνήθειες και την ψυχική υγεία.
Ενώ έχει διαπιστωθεί ότι η παχυσαρκία συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος και η υπερφαγία θεωρείται ένας μηχανισμός αντιμετώπισης της μοναξιάς, η Gupta ήθελε να παρατηρήσει τις εγκεφαλικές οδούς που σχετίζονται με αυτά τα συναισθήματα και συμπεριφορές.
«Η έρευνα για το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη μοναξιά και το πώς αυτή σχετίζεται με την παχυσαρκία δεν έχει γίνει», είπε η Gupta, ανώτερη συγγραφέας της μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.
Οι ερευνητές εξέτασαν 93 γυναίκες σχετικά με τα συναισθήματα μοναξιάς τους και απομόνωσης και στη συνέχεια τις χώρισαν σε δύο ομάδες: εκείνες που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα της αντιληπτής κοινωνικής απομόνωσης και εκείνες που σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης έτειναν να έχουν υψηλότερη μάζα λίπους, χαμηλότερη ποιότητα διατροφής, και μεγαλύτερη λαχτάρα για τροφή με βάση την ανταμοιβή και αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
Στη συνέχεια έδειξαν στις γυναίκες φωτογραφίες φαγητού έναντι μη φαγητού και γλυκών φαγητών έναντι αλμυρών. Οι μαγνητικές τομογραφίες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων ενώ έβλεπαν τις εικόνες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα των γυναικών που αντιλαμβανόταν ότι ήταν μοναχικές παρουσίασε αυξημένη ενεργοποίηση σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με μεγαλύτερη λαχτάρα για κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και μειωμένη ενεργοποίηση στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον αυτοέλεγχο στις διατροφικές συμπεριφορές.
«Αυτά τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα γιατί παρέχουν στοιχεία για αυτό που διαισθητικά γνωρίζουμε», είπε ο Gupta. «Όταν οι άνθρωποι είναι μόνοι ή μόνοι, αυτό επηρεάζει περισσότερο από το πώς αισθάνονται· υποδηλώνουν τι τρώνε, την επιθυμία τους να φάνε και τη λαχτάρα τους ειδικά για ανθυγιεινά τρόφιμα».
«Εάν έχετε περισσότερη λαχτάρα, τρώτε περισσότερο και μπορεί να έχετε περισσότερο άγχος ή κατάθλιψη, που μπορεί να σας οδηγήσει να φάτε περισσότερο», δήλωσε ο Xiaobei Zhang, μεταδιδακτορικός ερευνητής και επικεφαλής συγγραφέας, παρομοιάζοντας αυτό το μονοπάτι με έναν «φαύλο κύκλο μεταξύ ανθυγιεινής διατροφής και αρνητικών ψυχικά συμπτώματα».
Οι ερευνητές είπαν ότι οι ολιστικές παρεμβάσεις νου-σώματος μπορεί να είναι μια λύση για να ξεφύγουμε από τον κύκλο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το να γνωρίζεις ότι είσαι μόνος και, ανάλογα με το άτομο, να αναζητάς σύνδεση με άλλους ή να ασκείς συμπόνια για τον εαυτό σου. Μια άλλη πρόταση είναι να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. «Αντί να αρπάξετε αυτό το εξαιρετικά εθιστικό, γλυκό, φαγητό με πολλές θερμίδες που λαχταράτε, ίσως προσπαθήσετε να προτιμήσετε υγιεινές τροφές έναντι αυτών των κακών τροφών», είπε η Gupta.
Η μελλοντική έρευνα τηε Gupta θα επικεντρωθεί στην εξέταση άλλων βιολογικών δεικτών όπως οι μεταβολίτες, το μικροβίωμα και οι φλεγμονώδεις υπογραφές που σχετίζονται με τη μοναξιά.
Περισσότερες πληροφορίες: Social Isolation, Brain Food Cue Processing, Eating Behaviors, and Mental Health Symptoms, JAMA (2024). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2024.4855. jamanetwork.com/article.aspx?d … etworkopen.2024.4855