Τα όσπρια προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας από το κρέας

Τα γεύματα με βάση τα όσπρια όπως είναι τα φασόλια και τα μπιζέλια (αρακάς) προκαλούν μεγαλύτερη μείωση της όρεξης από τα γεύματα με βάση το κρέας όπως είναι το χοιρινό και το μοσχάρι, σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Nutrition έδειξε ότι κατανάλωση οσπρίων μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

Πολλές σύγχρονες διαιτητικές συστάσεις ενθαρρύνουν την υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών διότι βοηθούν στην απώλεια βάρους ή αποτρέπουν την απώλεια μυϊκής μάζας λόγω ηλικίας. Επιπλέον, συνιστάται η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών όπως είναι τα φασόλια και τα μπιζέλια που ανήκουν στα όσπρια και λιγότερες ζωικές πρωτεΐνες καθώς οι τελευταίες α) συνοδεύονται από κορεσμένα λιπαρά και β) η παραγωγή κρέατος σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση για το κλίμα από την καλλιέργεια λαχανικών.

Μέχρι σήμερα, λίγα είναι γνωστά για το πως τα όσπρια μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους αλλά η παρούσα μελέτη βρήκε ότι τα λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας από το κρέας διότι περιέχουν όχι μόνο πρωτεΐνες αλλά και φυτικές ίνες.

Η μελέτη έδειξε ότι το πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα με βάση τα φασόλια και τα μπιζέλια προκάλεσε μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας από ένα πλούσια σε πρωτεΐνες γεύμα με βάση το μοσχάρι και το χοιρινό κρέας (τα γεύματα παρείχαν τις ίδιες θερμίδες).

Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που συνέκρινε την επίδραση των οσπρίων στην όρεξη σε σχέση με το κρέας. Να σημειωθεί ότι το λαχανικό που έχει περισσότερο ερευνηθεί είναι η σόγια, η οποία περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών.

Όσπρια και αίσθημα πληρότητας

Στη μελέτη, 43 άνδρες μέσης ηλικίας 24,4 ετών, σερβίρονταν τρία διαφορετικά γεύματα των οποίων το βασικό μέρος ήταν είτε φασόλια/αρακάς είτε μοσχάρι/χοιρινό κρέας. Τα γεύματα αυτά δίνονταν στους συμμετέχοντες ως πρωινό μαζί με 300 ml νερό και ζύγιζαν 591 γραμμάρια το καθένα παρέχοντας 836 θερμίδες.

  • Το πρώτο γεύμα ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη από κρέας (19% πρωτεΐνες, 53% υδατάνθρακες, 28% λίπος και 6 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά 100 γραμμάρια γεύματος).
  • Το δεύτερο γεύμα ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη από όσπρια (19% πρωτεΐνες, 53% υδατάνθρακες, 28% λίπος και 25 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά 100 γραμμάρια γεύματος).
  • Και το τρίτο γεύμα ήταν χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη από όσπρια (9% πρωτεΐνες, 62% υδατάνθρακες, 28% λίπος και 10 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά 100 γραμμάρια γεύματος).

Το αποτέλεσμα ήταν πως όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν το πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη γεύμα βασισμένο σε φασόλια και μπιζέλια, είχαν τον μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας και κατανάλωναν 12-13% λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα τους, συγκριτικά με το αν είχαν φάει το γεύμα με βάση το κρέας ή το γεύμα με βάση τα όσπρια χαμηλών πρωτεϊνών. Με άλλα λόγια, το γεύμα που βασίζονταν στα όσπρια αλλά περιελάμβανε λιγότερες πρωτεΐνες προκάλεσε περίπου τον ίδιο κορεσμό της πείνας με το γεύμα που βασίζονταν στο κρέας.

“Το πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα που αποτελούνταν από όσπρια περιείχε σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες από το πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα κρέατος, και αυτό ήταν που πιθανότατα συνέβαλε στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού της πείνας”, δήλωσε η Anne Raben, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα από φασόλια και μπιζέλια ήταν γευστικό και νόστιμο όσο το πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα με βάση το μοσχάρι και το χοιρινό κρέας.

“Το συμπέρασμα είναι κάπως αντίθετο με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι κάποιος θα πρέπει να καταναλώνει μια μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης επειδή έτσι μειώνει περισσότερο την όρεξη. Μπορεί κάποιος να τρώει ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες γεύμα με λιγότερες πρωτεΐνες και να επιτύχει την ίδια αίσθηση πληρότητας. Ενώ χρειάζονται περισσότερες μελέτες για μια οριστική απόδειξη, φαίνεται ότι τα γεύματα με βάση τα όσπρια -και ειδικότερα τα φασόλια και τα μπιζέλια- μπορούν να λειτουργήσουν ως μακροπρόθεσμη βάση  μιας δίαιτας με σκοπό το αδυνάτισμα”, είπε η καθηγήτρια Raben.

Πηγή: Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork) – a randomized cross-over meal test study.

Δείτε επίσης