Ο καλύτερος μήνας γέννησης για την υγεία είναι ο Σεπτέμβριος

Τα ωροσκόπια έχουν πολλές φορές γελοιοποιηθεί από την επιστήμη αλλά τελικά η υγεία μας επηρεάζεται και από τα… άστρα.

Ο μήνας γέννησης σχετίζεται με τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, σύμφωνα με μία μεγάλη ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicina Clínica. Η εικασία είναι πως ο μήνας γέννησης σχετίζεται με την ηλιοφάνεια και την παραγωγή της βιταμίνης D στο σώμα της μητέρας. Κάτι άλλο που μπορεί να επηρεάζει είναι η θερμοκρασία, οι προσβολή από ιούς και τα αλλεργιογόνα της εποχής.

Οι ερευνητές συνέκριναν το μήνα γέννησης 29.478 ατόμων με 27 ασθένειες για να δουν αν υπάρχουν συσχετίσεις όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη υγεία τους και με μεγάλη έκπληξη βρήκαν ότι για ορισμένα νοσήματα οι συσχετίσεις ήταν πολύ ισχυρές.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν γεννηθεί Σεπτέμβριο είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από προβλήματα του θυρεοειδούς σε σύγκριση με όσους είχαν γεννηθεί Ιανουάριο. Όσοι είχαν γεννηθεί Αύγουστο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα σε σύγκριση με όσους είχαν γεννηθεί στις αρχές του χρόνου.

Στις γυναίκες, βρέθηκε πως όσες είχαν γεννηθεί Ιούλιο είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωσθεί με υπέρταση και 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με ακράτεια ούρων.

Οι επιστήμονες από το University of Alicante διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένοι μήνες σχετίζονται με ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, οι άνδρες που είχαν γεννηθεί Ιούνιο είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη και 22% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με οσφυαλγία. Οι γυναίκες που είχαν γεννηθεί τον ίδιο μήνα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες ημικρανίας και 35% λιγότερες πιθανότητες να ταλαιπωρηθούν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Ο πιο προστατευτικός μήνας ήταν ο Σεπτέμβριος, καθώς άνδρες και γυναίκες που είχαν γεννηθεί σ’ αυτόν μήνα είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα. O Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, είναι γνωστό ότι είναι οι μήνες που γεννιούνται τα περισσότερα μωρά, υποδηλώνοντας ότι σύλληψη γίνεται γύρω στα Χριστούγεννα.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι διαφορές αυτές οφείλονται στα επίπεδα της βιταμίνης D που παράγει η έκθεση της μητέρας στον ήλιο ή σε άλλους παράγοντες με εποχιακή διακύμανση, όπως η θερμοκρασία, οι ιοί και τα αλλεργιογόνα που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη όχι μόνο μέσα στη μήτρα αλλά και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Η έλλειψη της βιταμίνης D στο σώμα στους πρώτους μήνες της ζωής μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία.

Ο καθηγητής José Antonio Quesada, επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε: «Σε αυτή τη μελέτη έχουμε δείξει μια σημαντική σχέση μεταξύ του μήνα γέννησης και της εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας. Ο μήνας γέννησης μπορεί να συμπεριφέρεται ως δείκτης περιόδων πρώιμης έκθεσης σε διάφορους παράγοντες, όπως έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, βιταμίνη D, θερμοκρασία, εποχιακή έκθεση σε ιούς και αλλεργίες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της μήτρας και του νεογνού στους πρώτους μήνες της ζωής. Η διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων ανά φύλο διαπίστωσε ότι μπορεί να υπάρχει διαφορετική ευαισθησία στους άνδρες και τις γυναίκες σε αυτούς τους πρώιμους παράγοντες έκθεσης».

Δείτε επίσης