Πώς οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να βλάψουν την καρδιά


Κάθε 52 λεπτά, κάποιος στις ΗΠΑ πεθαίνει από διατροφική διαταραχή. Μερικοί από αυτούς τους θανάτους προέρχονται από καρδιαγγειακές επιπλοκές. «Η καρδιά επηρεάζεται σοβαρά από την απώλεια βάρους και τον υποσιτισμό», λέει ο Δρ. Philip Mehler, ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου ACUTE για Διατροφικές Διαταραχές και Σοβαρό Υποσιτισμό στο Ντένβερ. «Όσο πιο σοβαρή είναι η διαταραχή, τόσο πιο πιθανό είναι το άτομο να έχει καρδιακές επιπλοκές».

Οι κοινές διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν την ανορεξία και τη βουλιμία, οι οποίες περιλαμβάνουν εμμονή με το βάρος και διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος. Τα άτομα με ανορεξία αποφεύγουν ή περιορίζουν σοβαρά το φαγητό και μπορεί να ασκούνται ακατάπαυστα. Τα άτομα με βουλιμία συνήθως μετά από υπερφαγία κάνουν εμετό ή χρησιμοποιούν καθαρτικά. Μερικοί άνθρωποι με ανορεξία τρώνε επίσης υπερβολικά.

Δύο πρόσφατα καθορισμένες διατροφικές διαταραχές είναι η διαταραχή υπερφαγίας και η διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής, οι οποίες επηρεάζουν τις διατροφικές συμπεριφορές αλλά δεν περιλαμβάνουν εμμονές με την εικόνα του σώματος.

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην καρδιά που έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερους δια βίου κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον υποσιτισμό σε άτομα με ανορεξία και σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών σε άτομα με βουλιμία. Η Δρ. Riti Patel, καρδιολόγος στο Lankenau Heart Institute Mainline Health στη Φιλαδέλφεια, λέει ότι οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, που κυμαίνονται από επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού έως καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν διαφορετικά την καρδιά, λέει ο Mehler, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Σε άτομα με ανορεξία, ο υποσιτισμός και η απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν συρρίκνωση του καρδιακού μυός και επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, μια κατάσταση γνωστή ως βραδυκαρδία κατά την οποία ο καρδιακός ρυθμός είναι μικρότερος από 60 παλμούς ανά λεπτό σε ηρεμία. Η ανορεξία μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλους μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

«Όταν ένα άτομο οποιουδήποτε σωματικού μεγέθους περιορίζει την πρόσληψη της τροφής, συχνά αναπτύσσει αργό καρδιακό ρυθμό», λέει η Δρ. Jennifer Gaudiani, ιδρύτρια και ιατρική διευθύντρια της Κλινικής Gaudiani στο Ντένβερ. «Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα έχει επιβραδύνει τον μεταβολισμό». «Η καρδιά ατροφεί», λέει ο Mehler. «Επιβραδύνει όπως μια αρκούδα που πέφτει σε χειμερία νάρκη. Και αυτό μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνους καρδιακούς ρυθμούς». Ουσιαστικά το σώμα δεν θέλει να χρησιμοποιήσει επιπλέον θερμίδες για επιπλέον καρδιακούς παλμούς σε ηρεμία».

Τα άτομα με ανορεξία έχουν τον δεύτερο υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις ψυχιατρικές παθήσεις, σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Eating Disorders. Συνολικά, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται για διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν πέντε έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μια καναδική μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry. Ο υπερβολικός έμετος και η χρήση καθαρτικών που σχετίζονται με τη βουλιμία μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών που αυξάνει τον κίνδυνο για μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Η βλάβη που προκαλείται στην καρδιά από τη βουλιμία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Μερικοί άνθρωποι με βουλιμία παίρνουν σιρόπι ipecac για να προκαλέσουν εμετό, που μπορεί να είναι τοξικό για την καρδιά. Μπορεί να οδηγήσει σε μυοκαρδιοπάθεια -όταν ο καρδιακός μυς γίνεται διευρυμένος, παχύς ή άκαμπτος- και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η Gaudiani λέει ότι πολλοί άνθρωποι διατροφικές διαταραχές που πηγαίνουν σε κλινική της έχουν σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας ή POTS (orthostatic tachycardia syndrome), το οποίο συμβαίνει όταν υπάρχει μειωμένος όγκος αίματος που επιστρέφει στην καρδιά όταν είναι όρθιοι. Χαρακτηρίζεται από γρήγορο καρδιακό παλμό, ζάλη, ζαλάδα, αίσθημα παλμών και άλλα συμπτώματα.

Αν και οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου, τα έφηβα κορίτσια και οι γυναίκες γύρω στα 20 τους έχουν τα υψηλότερα ποσοστά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020. Υπολογίζεται ότι 28,8 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ θα έχουν κάποια διατροφική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι γονείς και τα άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα θα πρέπει να προσέχουν για σημάδια ότι κάποιος έχει εμμονή με το βάρος του ή αφήνει το τραπέζι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα που δείχνουν ότι η διατροφική διαταραχή κάποιου μπορεί να προκαλεί καρδιακά προβλήματα περιλαμβάνουν ζαλάδα, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, συχνές αιμορραγίες από τη μύτη και έλλειψη ενέργειας. Η έρευνα δείχνει ότι η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε αύξηση των διατροφικών διαταραχών, εν μέρει λόγω της αυξημένης κοινωνικής απομόνωσης και της περιορισμένης πρόσβασης στη φροντίδα.

Οι άνθρωποι που έχουν καρδιαγγειακές επιπλοκές χρειάζονται ιατρική φροντίδα για τα καρδιακά τους προβλήματα, τα οποία μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα για τη διατροφική τους διαταραχή. Η επαναφορά ενός ατόμου με διατροφική διαταραχή σε υγιές βάρος μπορεί να επιλύσει τις δομικές αλλαγές στην καρδιά που προκαλούνται από τον υποσιτισμό, αλλά πρέπει να γίνεται με προσοχή. Τα άτομα που υποσιτίζονται σοβαρά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σύνδρομο επανασίτισης, το οποίο εμφανίζεται όταν η διατροφή επανεισάγεται πολύ γρήγορα. Μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Είναι επίσης σημαντικό να μην κατηγορούμε τους ανθρώπους για την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής. Αυτές δεν είναι διαταραχές επιλογής και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Υπάρχει μια γενετική συνιστώσα. Εάν ένας γονέας την είχε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την αναπτύξουν και τα παιδιά του. Η σοβαρότητα μιας διατροφικής διαταραχής θα υπαγορεύσει το είδος της βοήθειας που χρειάζεται ένα άτομο.

Δείτε επίσης