Συννεφιά και βροχερός καιρός επιδεινώνουν τον πόνο

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ παρακολούθησαν περί τους 9.000 Βρετανούς με αρθρίτιδα, χρόνιο πόνο στη μέση και ημικρανίες, θέλοντας να μάθουν αν τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται όταν χαλάει ο καιρός, δηλαδή όταν έχει συννεφιά και βρέχει.

Στην 18άμηνη μελέτη, που τώρα βρίσκεται στο μέσον της, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι ασθενείς πονούσαν περισσότερο όταν έβρεχε ή είχε συννεφιά, κάτι που πρώτος είχε παρατηρήσει ο Ιπποκράτης.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα από το Λονδίνο, το Νόργουϊτς και το Ληντς, που κλήθηκαν να καταγράφουν καθημερινά τους συμπτώματα σε ένα ειδικό app για smartphone, το οποίο αυτόματα κατέγραφε και τις καιρικές συνθήκες.

Η προκαταρκτική ανάλυση των απαντήσεών τους σε συνδυασμό με τα μετεωρολογικά δεδομένα έδειξε ότι ο πόνος υποχωρεί όταν υπάρχει ηλιοφάνεια και εντείνεται όταν υπάρχει υγρασία.

Καθώς αυξάνονται οι μέρες ηλιοφάνειας μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου η ένταση του πόνου μειωνόταν αλλά στη συνέχεια αυξάνονταν μέχρι τον Ιούνιο επειδή ο καιρός στη Βρετανία γίνεται πιο υγρός.

«Το ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι ότι ο πόνος δεν επιδεινώνεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτές καθ’ εαυτές, αλλά εξαιτίας της υγρασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Will Dixon, ρευματολόγος και καθηγητής Ψηφιακής Επιδημιολογίας στο Μάντσεστερ.

«Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται, αλλά αυτήν ακριβώς την περίοδο, που χαρακτηρίζεται από πολλές βροχές, είδαμε ότι υπάρχει νέα έξαρση του πόνου. Από τη στιγμή που η σύνδεση μεταξύ βροχερού καιρού και πόνου αποδειχθεί οριστικά, οι άνθρωποι θα λαμβάνουν υπόψη τον καιρό στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους και θα απαλύνουν την ένταση των συμπτωμάτων τους. Επίσης, η κατανόηση του πώς ο καιρός επηρεάζει τον πόνο θα επιτρέψει στους ιατρικούς ερευνητές να διερευνήσουν νέες παρεμβάσεις και θεραπείες για τον πόνο».

Ο Dixon και οι συνεργάτες του αναζητούν τώρα και άλλους εθελοντές για να συνεχίσουν τη μελέτης τους, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017.

Δείτε επίσης