Επικίνδυνες οι δίαιτες γιο-γιο για τους καρδιακούς ασθενείς

Άλλη μια μελέτη δείχνει ότι τα περιττά κιλά πρέπει να χάνονται σταδιακά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τις δίαιτες γιο-γιο (αυξομειώσεις βάρους) με αυξημένο κίνδυνο για την καρδιά. Για άτομα με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, όμως, μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι συνέπειες για την υγεία της κατ’ επανάληψη απώλεια βάρους και εν συνεχεία της αύξησής του είναι ακόμη πιο σοβαρές.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine από διεθνή ομάδα επιστημόνων, τα άτομα με στεφανιαία νόσο που έχουν διακυμάνσεις στο βάρος τους έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από τα άτομα που διατηρούν σχετικά σταθερό βάρος.

Η μελέτη παρακολούθησε 9.509 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 35-75 επί 4,7 χρόνια, κατά μέσο όρο. Περίπου οι μισοί από αυτούς ακολουθούσαν εντατική θεραπεία μείωσης της χοληστερόλης ενώ άλλοι είχαν ιστορικό καρδιακών επεισοδίων. Στο διάστημα της παρακολούθησης καταγραφόταν το σωματικό βάρος και η πορεία της υγείας τους. Υπήρξαν 2.727 καρδιαγγειακά επεισόδια και 487 θάνατοι.

Η μελέτη βρήκε πως αυτοί που είχαν αυξομειώσεις σωματικούς βάρους πάνω από 3,9 κιλά διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα, ανακοπή καρδιάς και εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με αυτούς που είχαν διακυμάνσεις βάρους μικρότερη των 0,9 κιλών. Επίσης διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι για κάθε διακύμανση του σωματικού βάρους κατά περίπου 1 κιλό, αυξανόταν κατά 4% ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 9% ο κίνδυνος θανάτου από αυτό», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Sripal Bangalore, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επεμβατικός καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Langone του πανεπιστημίου.

Αυξημένος κίνδυνος από τις αυξομειώσεις βάρους

Οι ερευνητές βρήκαν ότι για τα άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατά την έναρξη της μελέτης και είχαν τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις στο σωματικό βάρος, υπήρχαν:

  • 117% περισσότερες καρδιακές προσβολές.
  • 124% περισσότεροι θάνατοι.
  • 136% περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια.

Δεν είναι σαφές ποια είναι η αιτία του αυξημένου κινδύνου, αλλά ο Bangalore εκτιμά ότι οι απότομες αυξομειώσεις του βάρους καταπονούν τον οργανισμό και προκαλούν ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να αποτελούν ένδειξη βαθύτερου ιατρικού προβλήματος ή ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη στην οποία μετρήθηκε η επίδραση της δίαιτας γιο-γιο σε ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο. Στη δεκαετία του 1990 υπήρξε μια μελέτη που έγινε σε ασθενείς χωρίς καρδιακή νόσο, οι οποίοι ήταν αρκετά υγιεις, και διαπιστώθηκε ότι οι διακυμάνσεις του βάρους μέσα σε μια δεκαετία, αύξαναν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, είπε ο Bangalore.

«Αυτό που η μελέτη έδειξε είναι κάτι για το οποίο έχουμε υποψίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτοί που κερδίζουν, χάνουν και ξανακερδίζουν βάρος επιβαρύνουν το σώμα τους», είπε η Alice Lichtenstein, καθηγήτρια διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Tufts.

Δείτε επίσης