Η καψαϊκίνη μπορεί να αδυνατίζει μειώνοντας την φλεγμονή

Δύο πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως όσοι τρώνε καυτερά φαγητά ζουν περισσότερο, πιθανώς επειδή εκδηλώνουν λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά. Δύο άλλες μελέτες βρήκαν ότι η καψαϊκίνη, η βασική πικάντικη ουσία που βρίσκεται στις καυτερές κόκκινες πιπεριές, προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Από την άλλη μεριά, η καψαϊκίνη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Ο μηχανισμός που συνδέει τις καυτερές πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα δεν είναι γνωστός, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καψαϊκίνη βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες.

Τώρα μια νέα μελέτη που αφορούσε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mBio από Κινέζους και Αμερικανούς ερευνητές βρήκε ότι η καψαϊκίνη μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και αυτό μπορεί να προκαλεί αδυνάτισμα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια διατροφική στρατηγική που μπορεί να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία είναι αυτή που μειώνει την ενδοτοξαιμία, έναν σημαντικό παράγοντα της χρόνιας χαμηλής φλεγμονής -ενδοτοξιναιμία είναι η συσσώρευση στο αίμα των ενδοτοξινών, δηλαδή των δομικών συστατικών των βακτηριακών κυττάρων που απελευθερώνονται μετά τον θάνατό τους.

Οι ερευνητές βρήκαν μια αλληλεπίδραση μεταξύ της καψαϊκίνης και των βακτηρίων του εντέρου. Αυτός ο μηχανισμός κατά της παχυσαρκίας δρα μέσω της πρόληψης της εντερικής δυσβίωσης, δηλαδή της διαταραχής στην ισορροπία των ωφέλιμων και επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο.

Λιγότερη φλεγμονή

Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε ομάδες και τα τάιζαν με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά επί 12 εβδομάδες. Τα ζώα πάχυναν πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, όταν τρεις καταστάσεις ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο.

  • Η μεταβολική ενδοτοξιναιμία.
  • Η εντερική δυσβίωση.
  • Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή.

Η μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη καψαϊκίνης είχε ως αποτέλεσμα μια μικρότερη μεταβολική ενδοτοξιναιμία η οποία οφειλόταν σε μια καλύτερη σε εντερική δυσβίωση. Αυτό  μείωσε την χαμηλού βαθμού φλεγμονή που αποτελεί κεντρικό θέμα στην περίπτωση της παχυσαρκίας.

Η μεταβολική ενδοτοξαιμία έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της χαμηλού βαθμού φλεγμονής η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένο λιποπολυσακχαρίτες, τα επίπεδα των οποίων πιστεύεται ότι προέρχονται από Gram-αρνητικά βακτήρια του εντέρου που διαχέονται στη συστημική κυκλοφορία ως αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του φραγμού του εντέρου.

Η διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την εντερική σύνθεση των βακτηρίων και η παρούσα μελέτη βρήκε ότι η καψαϊκίνη συμβάλει σε ένα πιο υγιές μικροβίωμα (εντερική χλωρίδα). Η μελέτη δίνει για πρώτη φορά μια νέα εξήγηση στο γιατί προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να αδυνατίζει. Προηγούμενες εξηγήσεις που έχουν διατυπωθεί είναι ότι τα πικάντικα γεύματα αυξάνουν την καύση του λίπους κάνοντας πιο γρήγορο το μεταβολισμό έως και 25% μετά από ένα τέτοιο γεύμα.

Πάντως, η υπερβολική κατανάλωση καυτερής πιπεριάς μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες και μια από αυτές είναι ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του στομάχου.

Πηγή: Gut Microbiota Mediates the Protective Effects of Dietary Capsaicin against Chronic Low-Grade Inflammation and Associated Obesity Induced by High-Fat Diet.

Δείτε επίσης