Τα μωρά δεν πρέπει να πίνουν φρουτοχυμούς τους πρώτους 12 μήνες

Πολλά μικρά παιδιά στις ΗΠΑ καταναλώνουν περισσότερο από τα μισά φρούτα τους με τη μορφή χυμού και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές που διευκρινίζουν τη στάση της για αυτή την υποκατάσταση: δεν κάνει καλό.

Η ανησυχία είναι ότι ενώ οι χυμοί δεν προσφέρουν διατροφικά οφέλη νωρίς στη ζωή, μπορούν να πάρουν τη θέση αυτού που πραγματικά χρειάζονται τα μωρά: το γάλα.

Τα μωρά που δεν έχουν κλείσει ακόμα τον πρώτο χρόνο ζωής δεν πρέπει να πίνουν φρουτοχυμούς, αλλά να τρώνε τα φρούτα σε μορφή κρέμας, γράφει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής στο περιοδικό της Pediatrics.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες αποσκοπούν στο να πείσουν τους παιδίατρους να μιλήσουν με τους γονείς για τα μειονεκτήματα της πανταχού παρούσας συσκευασίας χυμών. Τα ολόκληρα φρούτα έχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τους χυμούς φρούτων και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φθορά στα δόντια. Μάλιστα ορισμένοι φρουτοχυμοί του εμπορίου έχουν περισσότερη ζάχαρη και από τα σακχαρούχα αναψυκτικά.

Μέχρι τώρα η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούσε την αποφυγή των φρουτοχυμών στο πρώτο εξάμηνο (οδηγίες του 2001) αλλά τώρα επεκτείνει αυτή τη σύσταση για το πρώτο 12μηνο με το αιτιολογικό ότι οι χυμοί δεν παρέχουν θρεπτικά οφέλη στα μικρά παιδιά.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, αυτά πρέπει να πίνουν φρουτοχυμούς σε μικρές ποσότητες και να προτιμούν τα ολόκληρα, φρέσκα φρούτα, τα οποία περιέχουν λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες.

“Οι γονείς μπορεί να θεωρούν τους φρουτοχυμούς μια υγιεινή επιλογή για τα παιδιά τους, αλλά δεν αποτελούν καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα”, δήλωσε ο Melvin B. Heyman, καθηγητής Παιδογαστρεντερολογίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και διευθυντής του Παιδιατρικού Προγράμματος Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου του πανεπιστημίου. Και πρόσθεσε: “Σε μικρές ποσότητες οι φρουτοχυμοί δεν δημιουργούν προβλήματα στα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά είναι εντελώς αχρείαστοι σε όσα έχουν ηλικία κάτω του ενός έτους”.

“Oι πολλοί φρουτοχυμοί μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους και τερηδόνα”, ανέφερε ο Steven Abrams, καθηγητής και πρόεδρος της Παιδιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν.

Οι Heyman και Abrams, οι οποιοι συνυπογράφουν τις νέες οδηγίες, συνιστούν να μην υπερβαίνουν τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών τα 118 ml φρουτοχυμών την ημέρα. Όσα έχουν ηλικία 4-6 ετών πρέπει να περιορίζονται σε 177 ml την ημέρα, ενώ τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι έφηβοι (7-18 ετών) πρέπει να περιορίζονται σε σχεδόν ένα ποτήρι (237 ml) φρουτοχυμών την ημέρα.

Πρέπει να καταναλώνονται γρήγορα

“Νομίζω ότι αυτή είναι μια φανταστική σύσταση για τα βρέφη και είχε καθυστερήσει πολύ”, δήλωσε η Elsie M. Taveras, επικεφαλής του τμήματος γενικής παιδιατρικής στο MassGeneral Hospital for Children στη Βοστώνη, που δεν συμμετείχε στη νέα έκθεση. “Οι γονείς αισθάνονται ότι τα βρέφη τους χρειάζονται χυμούς φρούτων, αλλά αυτή είναι μια παρανόηση”.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι φρουτοχυμοί δεν είναι απαραίτητοι σε καμία ηλικία, ούτε πρέπει να καταναλώνονται αντί για γάλα ή νερό. Όσοι γονείς επιλέξουν να δίνουν στα παιδιά τους χυμούς του εμπορίου, πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες για να βεβαιώνονται ότι αποτελούνται από 100% χυμό φρούτων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Επίσης χωρίς προσθήκη ζάχαρης πρέπει να καταναλώνονται και οι φρέσκοι χυμοί, στο σπίτι.

Τέλος, οι χυμοί πρέπει να καταναλώνονται σχετικά γρήγορα διότι η παρατεταμένη έκθεση στα σάκχαρα προκαλεί φθορές στα δόντια, τονίζει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση χυμών σε όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών αυξήθηκε από το 2001 ενώ μειώθηκε η κατανάλωση γάλακτος, ειδικά από βρέφη και παιδιά σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Το 2010, το Institute of Medicine of the National Academies – ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός – είχε προτείνει την «παράλειψη των φρουτοχυμών οποιουδήποτε τύπου πριν από την ηλικία ενός έτους» στα ομοσπονδιακά υποστηριζόμενα κέντρα ημερήσιας φροντίδας των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης