Το μάνγκο μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με μια μικρή και σύντομης διάρκειας μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Nutrition 2018 της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, 330 γραμμάρια μάνγκο την ημέρα μειώνουν τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 2  mmHg σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το μάνγκο έχει θετικές αγγειακές επιδράσεις στον άνθρωπο», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Robert Hackman, ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

Το μάνγκο περιέχει ένα μείγμα πολυφαινολών, όπως η μανγκιφερίνη, η κερσετίνη και το γαλλικό οξύ, που αποτέλεσαν αντικείμενο προηγούμενων μελετών.

Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, 24 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς προβλήματα υγείας κλήθηκαν να καταναλώσουν καθημερινά 330 γραμμάρια μάνγκο για 14 ημέρες. Στη συνέχεια έκαναν τη συνήθη διατροφή τους  χωρίς μάνγκο για 13 ημέρες.

Αν και στην αρχή της μελέτης η αρτηριακή πίεση δεν διέφερε σημαντικά, όταν ξεκίνησε η κατανάλωση μάνγκο, η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλότερη δύο ώρες μετά.

Η συστολική πίεση χωρίς την κατανάλωση μάνγκο ήταν 89 ± 9  mmHg ενώ με την κατανάλωση μάνγκο ήταν 87 ± 6 mmHg.

Πηγή: Influence of Mangos on Vascular Function and Platelet Reactivity in Postmenopausal Women.

Δείτε επίσης