Το πράσινο τσάι βοηθάει στο αδυνάτισμα, όταν συνδυάζεται με άσκηση

Εδώ και 15 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το αν το τσάι έχει αντίκτυπο στην περίμετρο της μέσης.

Τώρα, μια μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin αποκαλύπτει πως όταν το πράσινο τσάι συνδυάζεται με την άσκηση, βοηθά να μειωθεί το σωματικό λίπος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Society of Sports Nutrition.

Οι ερευνητές χορήγησαν μια κάψουλα χωρίς καφεΐνη από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε 14 δραστήριους άνδρες. Επτά από τους εθελοντές, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 21 ετών, έπαιρναν κάθε μέρα την κάψουλα με πράσινο τσάι ενώ οι υπόλοιποι επτά έπαιρναν μια εικονική ουσία. Οι κάψουλες περιείχαν 571 mg εκχύλισμα πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη εκ των οποίων τα 400 mg ήταν EGCG (γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3).

Το πράσινο τσάι περιέχει τέσσερις κυρίως κατεχίνες: την γαλλική επικατεχίνη-3 (ECG), την επιγαλλοκατεχίνη (EGC), την επικατεχίνη (EC) και την γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG) η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία από τις υπόλοιπες αποτελώντας το 50-80% των κατεχινών του τσαγιού.

Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη έχει χρησιμοποιήσει ντεκαφεϊνέ εκδοχή του πράσινου τσαγιού για να τεστάρει την επίδραση στο αδυνάτισμα.

Αύξηση της καύσης του λίπους

Η μελέτη βρήκε πως τα άτομα που πήραν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσαν το σωματικό τους λίπος κατά 1,63% σε σύγκριση με εκείνους που πήραν εικονικό φάρμακο. Υπολογίστηκε επίσης ότι το ποσοστό οξείδωσης του λίπους αυξήθηκε 25% κάτι που ήταν πολύ σημαντικό.

Οι 14 εθελοντές κλήθηκαν να κάνουν ποδήλατο για τρεις φορές την εβδομάδα επί μια ώρα. Εκείνοι που λάμβαναν την κάψουλα με το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενίσχυσαν κατά 10,9% την απόδοσή τους σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, αυξάνοντας κατά μέσο όρο την απόσταση που έκαναν με το ποδήλατο από 20,2 χιλιόμετρα σε 22,4 χιλιόμετρα.

Ο ερευνητής Justin Roberts, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι ως ρόφημα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει μια σχετικά υψηλή ποσότητα ενός συστατικού που ονομάζεται EGCG  Ωστόσο, για να πάρει κανείς την δόση που απαιτείται χρειάζονται 6-7 επτά φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα. Η μελέτη μας έδειξε ότι η χρήση του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, αν συνδυαστεί με την άσκηση. Ωστόσο, μια μελέτη μεγαλύτερης κλίμακας απαιτείται τώρα».

Να σημειωθεί ότι η EGCG βρέθηκε πρόσφατα ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του στόματος αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα. Αυτό, ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο του στόματος, καθώς και άλλες μορφές της νόσου.

Δείτε επίσης