H καφές μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης D

Τα χαμηλά επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D [25(OH)D] στο αίμα παραμένουν μια πρόκληση παγκοσμίως. Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν μείωση της έκφρασης των υποδοχέων βιταμίνης, κάτι που προκαλείται από την καφεΐνη. Υπάρχει μέχρι σήμερα έλλειψη έρευνας για να καθορίσει την επίδραση της καφεΐνης στα επίπεδα της 25(OH)D.

Εάν παρακολουθείτε τις ειδήσεις γύρω από τη βιταμίνη D η οποία, μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδέχεται να βελτιώνει την πιθανότητες νόσησης από Covid-19, τότε πρέπει να σκεφτείτε μήπως είναι καλό να ελαττώσετε τον καφέ που πίνετε. Μια νέα μελέτη βρήκε ότι η πρόσληψη καφεΐνης θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα του σώματο να απορροφήσει τη βιταμίνη D.

Ιατρικοί ερευνητές στην Κίνα και τη Βραζιλία συνεργάστηκαν πρόσφατα για να πραγματοποιήσουν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα που συμπέρανε ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέθηκε με μειωμένη δημιουργία υποδοχέων βιταμίνης D.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τα στοιχεία διατροφής που συλλέχθηκαν για πάνω από 13.134 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή μεταξύ 2005 και 2006. Στη συνέχεια, προσαρμόζοντας μια σειρά άλλων μεταβλητών που σχετίζονται με την υγεία, εξέτασαν τις πιθανότητες η ανεπάρκεια βιταμίνης D να οφείλεται στην πρόσληψη καφεΐνης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφεΐνης συντελούσε στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Οι συγγραφείς έγραψαν: “Οι υψηλότερες διατροφικές προσλήψεις καφεΐνης συσχετίστηκαν με ανεπάρκεια [βιταμίνης D] σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού”. Πρόσθεσαν όμως ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η καφεΐνη προκαλεί πραγματικά ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ένα άλλο ερώτημα είναι πώς η καφεΐνη επηρεάζει τα επίπεδα βιταμίνης D στα ηλικιωμένα άτομα, καθώς τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν από άτομα ηλικίας 30 έως 47 ετών.

O καφές είναι ένα μείγμα περισσότερων από 1,000 χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων υδατανθράκων, λιπιδίων, αζωτούχων ενώσεων, βιταμινών, μετάλλων, αλκαλοειδών και φαινολικών ενώσεων, μεταξύ των οποίων η καφεΐνη και καφεστόλη.

Μειωμένη απορρόφηση και άλλων θρεπτικών συστατικών

‘Ενα φλιτζάνι καφέ ή τσάι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η καφεΐνη προκαλεί αποβολή ασβεστίου στα ούρα και τα κόπρανα. Για κάθε 150 mg καφεΐνης που καταναλώνονται, χάνονται 5 mg ασβεστίου. Μια μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες που κατανάλωναν πάνω από 300 mg καφεΐνης έχασαν περισσότερη οστική μάζα από τη σπονδυλική στήλη από τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα. Η καφεΐνη μειώνει επίσης την ποσότητα του ασβεστίου που απορροφάται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με υψηλή πρόσληψη καφεΐνης υφίστανται περισσότερα κατάγματα ισχίου από εκείνες που αποφεύγουν την καφεΐνη ή πίνουν με μέτρο (1 έως 2 φλιτζάνια την ημέρα).

Επίσης, η καφεΐνη μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου. Μια μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ ή τσαγιού μαζί με ένα γεύμα χάμπουργκερ μείωσε την απορρόφηση σιδήρου από 39% μέχρι 64%.

Η καφεΐνη έχει ήπιο διουρητικό αποτέλεσμα, το οποίο αυξάνει την ούρηση. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Β, μπορούν να μειωθούν ως αποτέλεσμα της απώλειας υγρού. Επιπλέον, παρεμβαίνει στο μεταβολισμό ορισμένων βιταμινών Β, όπως η θειαμίνη (βιταμίνη Β1). Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα φαίνεται να είναι η βιταμίνη Β12. Η καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή οξέος στο στομάχι, το οποίο βοηθά το σώμα να απορροφήσει τη Β12.

Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την απορρόφηση μαγγανίου, ψευδαργύρου και χαλκού. Αυξάνει επίσης την απέκκριση των μετάλλων μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καφεΐνη παρεμβαίνει στη δράση της βιταμίνης Α.

Παρακάτω αναφέρεται πόση καφεΐνη υπάρχει σε ορισμένα ποτά και τροφές:

  • 100 mg σε μια κούπα στιγμιαίου καφέ
  • 140 mg σε μια κούπα καφέ φίλτρου
  • 75 mg σε μια κούπα τσάι (το πράσινο τσάι μπορεί να έχει την ίδια ποσότητα καφεΐνης με το κανονικό τσάι)
  • 40 mg σε ένα κουτάκι κόλα
  • 80 mg σε δοχείο ενεργειακού ποτού των 250 ml
  • λιγότερο από 25 mg σε 50 γραμμάρια απλής μαύρης σοκολάτας
  • λιγότερο από 10 mg σε 50 γραμμάρια απλής σοκολάτας γάλακτος

Πηγή: Higher intakes of dietary caffeine are associated with 25-hydroxyvitamin D deficiency.

Δείτε επίσης