Το άφθoνο νερό μειώνει τις ουρολοιμώξεις στις γυναίκες

Να πίνουν άφθονο νερό συμβουλεύουν οι γιατροί τις γυναίκες που είναι επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις.

Αυτό έδειξε μελέτη που παρουσιάστηκε στο IDWeek 2017,  μια εκδήλωση της Αμερικανικής Εταιρείας Μολυσματικών Νόσων.

Το 60% των γυναικών θα εμφανίσει ουρολοίμωξη σε κάποια φάση της ζωής του και μια στις τέσσερις θα έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια -το ποσοστό στους άνδρες είναι 15%.

Το 80-90% των ουρολοιμώξεων προκαλούνται από το κολοβακτηρίδιο (E.coli).

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, από τους άνδρες, επειδή η ουρήθρα τους είναι πιο κοντή, άρα είναι ευκολότερο για τα βακτήρια να φτάσουν από το ορθό, το περίνεο και τον κόλπο στην ουροδόχο κύστη.

Η κατανάλωση περισσότερου νερού κάνει καλό διότι αυξάνει τη συχνότητα της ούρησης. Όταν η ουροδόχος κύστη κενώνεται, τα ούρα παρασύρουν τα βακτήρια και καθαρίζεται η περιοχή γύρω από την ουρήθρα. Επίσης, η κένωση της ουροδόχου κύστης αμέσως μετά την ερωτική πράξη βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων από την κύστη.

Ερευνητές του University of Miami School of Medicine, με επικεφαλής τον Thomas Hooton, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ήταν επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις αλλά αύξησαν την κατανάλωση νερού νερού κατά 1,5 λίτρα την ημέρα είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ουρολοίμωξη.

«Η κατανάλωση περισσότερων υγρών αυξάνει τον ρυθμό εκκαθάρισης των βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη ενώ μειώνει επίσης την συγκέντρωση των βακτηρίων που μπαίνουν την ουροδόχο κύστη από τον κόλπο. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα τα βακτήρια να προσκολληθούν σε κύτταρα που αποικίζουν το ουροποιητικό», ανέφερε ο Hooton.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 140 υγιείς προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν τουλάχιστον τρεις ουρολοιμώξεις τους τελευταίους 12 μήνες και ανέφεραν χαμηλή ημερήσια κατανάλωση υγρών.

Οι μισές αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και έπρεπε να καταναλώνουν παραπάνω νερό από την ποσότητα που συνήθιζαν να πίνουν.

Μετά από 12 μήνες, οι γυναίκες της ομάδας ελέγχου είχαν 3,1 επεισόδια ουρολοιμώξεων, κατά μέσο όρο, ενώ η ομάδα παρέμβασης είχε 1,6 επεισόδια, δηλαδή μια διαφορά της τάξης του 48%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα παρέμβασης να έχει λιγότερες συνταγές για αντιβιοτικά (1,8 φορές κατά μέσο όρο) από την ομάδα ελέγχου που είχε 3,5, δηλαδή μείωση 47%.

Να σημειωθεί ότι η μικρότερη χρήση αντιβιοτικών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2016 Αμερικανοί γιατροί ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια γυναίκα με ουρολοίμωξη από ένα στέλεχος του βακτηρίου E.coli, στην οποία δεν «έπιανε» κανένα αντιβιοτικό, ακόμη και το πιο ισχυρό.

Σε τηλεφωνικές επαφές που είχαν οι ερευνητές με τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες στην ομάδα που έπιναν περισσότερο νερό, αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη κατά 1,15 λίτρα και είχαν μια συνολική ποσότητα κατανάλωσης υγρών 2,8 λίτρα την ημέρα. Η ομάδα ελέγχου δεν αύξησε την ποσότητα του νερού που έπινε, καταναλώνοντας 1,2 λίτρα υγρών ημερησίως.

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος πιθανόν να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μερικά άτομα δεν έχουν απολύτως κανένα σύμπτωμα και η λοίμωξη δεν ανιχνεύεται, παρά μόνο όταν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο προκαλώντας νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντική.

Τα επεισόδια ουρολοίμωξης στις δύο ομάδες.

“Μιλάμε για πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, όχι για θεραπεία”, δήλωσε ο Hooton. “Αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε στις μολυσματικές ασθένειες είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ανάγκη για αντιβιοτικά επειδή η χρήση τους οδηγεί σε αντοχή στα αντιβιοτικά”.

Δείτε επίσης