Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει κάποιον που πάσχει από αϋπνίες να κοιμηθεί καλύτερα. Για παράδειγμα ξέρουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε να πίνουμε το βράδυ καφέ και αναψυκτικά τύπου κόλα που περιέχουν καφεΐνη. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τα βαριά γεύματα.

Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια βρήκαν ότι μια διατροφή με περισσότερες φυτικές ίνες, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά συνεισφέρει σε ένα πιο ποιοτικό ύπνο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 13 άνδρες και 13 γυναίκες κανονικού βάρους και ηλικίας 35-45 ετών. Οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν πέντε νύχτες στο εργαστήριο και η διάρκεια του ύπνου ήταν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 35 λεπτά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία τους για τον ύπνο των εθελοντών από την τρίτη βραδιά, αφού είχε προηγηθεί ελεγχόμενη σίτιση και τη πέμπτη βραδιά, μια ημέρα πρόσληψης τροφής κατά βούληση.

Οι πρωτεΐνες φέρνουν τον ύπνο πιο γρήγορα

Αυτό που βρήκαν ήταν πως όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη φυτικών ινών από τη διατροφή τόσο περισσότερη ώρα οι εθελοντές κοιμόντουσαν. Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά συντόμευαν τον βαθύ ύπνο ενώ η ζάχαρη προκαλούσε περισσότερες αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας.

«Η μελέτη δείχνει ότι η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Μαρι-Πιερ Σεντ Ονγκε.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες έπεφταν γρηγορότερα για ύπνο μετά από τα προκαθορισμένα γεύματα που τους είχαν ετοιμάσει και περιείχαν λίγα κορεσμένα λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες – χρειάζονταν μόλις 17 λεπτά για να κοιμηθούν.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες που δείχνουν ότι ο ικανοποιητικός σε ποσότητα και ποιότητα ύπνος έχει πολλά οφέλη. Για παράδειγμα, αυξάνει την  παραγωγή μυελίνης, την ερωτική διάθεση, την ποιότητα του σπέρματος, τον αυτοέλεγχο και καθαρίζει από τα νοητικά σκουπίδια της ημέρας. Τέλος, βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Δείτε επίσης