Οι φακοί επαφής αυξάνουν τα βακτήρια στα μάτια

Όταν βάζετε κάθε μέρα ένα πλαστικό υλικό στο μάτι σας μην περιμένετε αυτό να μην έχει καμία επίδραση στα μάτια σας. Νέα έρευνα δείχνει ότι η χρήση φακών επαφής μπορεί να αλλάξει αρκετά τα βακτήρια της επιφάνειας των ματιών, κάτι που τα καθιστά πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Αμερικανοί ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης λένε ότι οι φακοί επαφής επιφέρουν αλλαγές στα βακτήρια της επιφάνειας των ματιών. Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας που έγινε στη Νέα Ορλεάνη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από τα μάτια 9 ατόμων που χρησιμοποιούσαν κάθε μέρα φακούς επαφής και 11 άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν.

Αυτοί που φορούσαν φακούς επαφής είχαν στην επιφάνεια των ματιών τους μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων και τριπλάσια επίπεδα από ορισμένα βακτήρια σε σύγκριση με αυτούς που δεν χρησιμοποιούσαν.  Τα βακτήρια στους κερατοειδείς χιτώνες των ματιών όπου ακουμπούν οι φακοί επαφής, έμοιαζαν περισσότερο με εκείνα των βλεφάρων, σε σύγκριση με τους μη χρήστες.

Τα βακτήρια

Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες είχαν υψηλότερους αριθμούς των εξής τεσσάρων ειδών: Lactobacillus, Acinetobacter, Methylobacterium, και Pseudomonas. Τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των βακτηρίων θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι που φορούν φακούς είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κάποιες οφθαλμικές μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του έλκους του κερατοειδούς χιτώνα που έχει συνδεθεί με τα βακτήρια Pseudomonas.

Η επικεφαλής της μελέτης Μαρία Γκλόρια Ντομίνγκεζ-Μπέλο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι αλλαγές στο μικροβίωμα των ματιών οφείλονται στα δάκτυλα που αγγίζουν τα μάτια ή στην πίεση που ασκούν οι φακοί επαφής.

Τόνισε, όμως, πως έχει ζωτική σημασία οι χρήστες των φακών να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής που αφορούν τα χέρια τους, τους φακούς αλλά και τις θήκες τους.

Οι λοιμώξεις έρχονται όταν οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα των φακών επαφής ή κοιμούνται με αυτούς όλη τη νύχτα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, ενώ το 86% των χρηστών νόμιζαν ότι φρόντιζαν σωστά τους φακούς τους αλλά μόνο το 32% είχε “καλή συμμόρφωση”.

Δείτε επίσης