Μητέρα γέννησε μωρό 7,3 κιλών – Τι αυξάνει τον κίνδυνο μακροσωμίας

Του Adam Taylor, Professor and Director of the Clinical Anatomy Learning Centre, Lancaster University.

Μια 27άχρονη μητέρα στη Βραζιλία γέννησε πρόσφατα ένα αγόρι που ζύγιζε 7,3 κιλά. Το μωρό αυτό, ο Angerson Santos, γεννήθηκε με καισαρική τομή στο Hospital Padre Colombo στο Parintins, στην πολιτεία Amazonas. Και επισκίασε ένα προηγούμενο βαρύ κοριτσάκι που γεννήθηκε το 2016 και ζύγιζε 6,8 κιλά, αλλά δεν πλησίασε το βαρύτερο μωρό που καταγράφηκε ποτέ και ήταν 10,2 κιλά, στην Ιταλία το 1955 -για τη σύγκριση τα νεογέννητα αγόρια ζυγίζουν 3,3 κιλά και τα κορίτσια 3,2 κιλά, κατά μέσο όρο. Το ύψος του μωρού ήταν 59 εκατοστά, οκτώ εκατοστά περισσότερο από τον μέσο όρο ενός νεογέννητου.

Ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα μεγάλα μωρά είναι μακροσωμία. Κάθε μωρό που ζυγίζει περισσότερο από 4 κιλά, ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης της μητέρας, λέγεται ότι έχει μακροσωμία. Τα μωρά με μακροσωμία αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% των γεννήσεων. Σε μητέρες με διαβήτη κύησης (υψηλό σάκχαρο στο αίμα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), αυτό το ποσοστό κυμαίνεται στο 15 – 45% των γεννήσεων.

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο να γεννήσει μια μητέρα ένα γιγάντιο μωρό και ένας από αυτούς είναι το σωματικό βάρος της. Οι παχύσαρκες μητέρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν νεογέννητο με μακροσωμία. Και η υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επίσης αυξάνει τον κίνδυνο μακροσωμίας.

Ο διαβήτης κύησης είναι παράγοντας κινδύνου. Οι γιατροί στο Hospital Padre Colombo υπολόγισαν ότι το μεγάλο μέγεθος του μωρού επηρεάστηκε στην «κατάσταση διαβήτη» της μητέρας του. Κάποια από τα μεγαλόσωμα μωρά συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ακόμη και σε εκείνες χωρίς διαβήτη κύησης), διότι αυξάνει την ποσότητα της γλυκόζης που ταξιδεύει μέσω του πλακούντα στο έμβρυο, ωθώντας το έμβρυο να αναπτυχθεί υπερβολικά. Η κατάσταση αυτή κάνει επίσης τα λιπίδια (λίπη) να εισέλθουν στον πλακούντα, παρέχοντας στο μωρό περισσότερα καύσιμα για ανάπτυξη.

Η μεγαλύτερη ηλικία των γονιών αυξάνει τις πιθανότητες απόκτησης μωρού με μακροσωμία. Η ηλικία της μητέρας άνω των 35 σημαίνει 20% περισσότερες πιθανότητες το μωρό να έχει μακροσωμία. Η ηλικία του πατέρα μετράει επίσης, άνω των 35 ετών αυξάνει τον κίνδυνο μακροσωμίας κατά 10%.

Οι προηγούμενες εγκυμοσύνες αυξάνουν τον κίνδυνο μακροσωμίας. Με κάθε διαδοχική εγκυμοσύνη, το βάρος γέννησης αυξάνεται δείχνουν οι στατιστικές.

Οι καθυστερημένες εγκυμοσύνες -εκείνες που ξεπερνούν τις τυπικές 40 εβδομάδες- αυξάνουν τον κίνδυνο να είναι ένα μωρό μακροσωμικό, ιδιαίτερα στις 42 εβδομάδες ή περισσότερο.

Η απόκτηση αγοριού αυξάνει την πιθανότητα μακροσωμίας. Τα αγόρια έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τα κορίτσια να γεννηθούν πιο μεγάλα από το κανονικό.

Βλάβες κατά τη γέννηση

Τα μωρά με μακροσωμία είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη μετακίνηση μέσω του καναλιού γέννησης λόγω του μεγάλου μεγέθους τους. Για παράδειγμα, είναι συνηθισμένο ο ώμος του μωρού να πιαστεί πίσω από το ηβικό οστό της μητέρας. Ο ιατρικός όρος για αυτό είναι δυστοκία ώμου. Ενώ το μωρό είναι κολλημένο, δεν μπορεί να αναπνεύσει και ο ομφάλιος λώρος μπορεί να συμπιεστεί. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σπάσιμο των κλείδων του μωρού ή βλάβη των νεύρων του βραχιονίου πλέγματος που τροφοδοτούν τους βραχίονες -στις σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η βλάβη μπορεί να είναι μόνιμη.

Η δυστοκία ώμου εμφανίζεται περίπου στο 0,7% όλων των γεννήσεων, αλλά στα μακροσωμικά μωρά, η συχνότητα είναι 25%.

Οι μητέρες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο κολπικής ρήξης κατά τη διάρκεια του τοκετού, που στη συνέχεια αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Η επιλόχεια αιμορραγία είναι η κύρια αιτία μητρικού θανάτου παγκοσμίως, και ως εκ τούτου όσο μεγαλύτερο είναι το μωρό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος βλάβης κατά τον φυσιολογικό τοκετό.

Η μακροσωμία των νεογνών οδηγεί επίσης σε αυξημένο κίνδυνο παρατεταμένης δεύτερης φάσης τοκετού, όταν ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται πλήρως και το κεφάλι του μωρού μετακινείται στον κόλπο. Λόγω του μεγέθους των μακροσωμικών μωρών, αυτή η κίνηση μπορεί να είναι πιο αργή από το συνηθισμένο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να υποφέρει η μητέρα από λοίμωξη, κατακράτηση ούρων και αιμάτωμα (εσωτερική αιμορραγία).

Ένα πράγμα που δεν γνωρίζουμε για τα μακροσωμικά μωρά είναι αν παραμένουν μεγαλύτερα σε όλη τους τη ζωή. Τα περιορισμένα δεδομένα που υπάρχουν υποδηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά μέχρι την ηλικία των επτά ετών και επίσης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στη μετέπειτα ζωή τους.

Μπορεί να δούμε περισσότερα «γιγαντιαία» μωρά να γεννιούνται καθώς αυτά που γεννήθηκαν μετά το 1970 φαίνεται να είναι περίπου 450 γραμμάρια βαρύτερα από τα αντίστοιχά τους πριν από τη δεκαετία του 1970. Ομοίως, με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, που είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη μακροσωμίας, πιθανότατα θα δούμε περισσότερα «γιγαντιαία» μωρά.

Πηγή: The Conversation.

Δείτε επίσης