Πόση ζάχαρη έχουν τα αναψυκτικά και οι φρουτοχυμοί

koka kola 55Αν υποθέσουμε ότι σε ένα γλυκό καφέ βάζουμε τρεις κουταλιές του γλυκού ζάχαρη, ένα κουτάκι αναψυκτικό των 330 ml, περιέχει σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα!

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά τύπου κόλα έχουν κατά μέσο όρο 10,6 γραμμάρια ζάχαρη ανά 100 ml που σημαίνει ότι ένα κουτί των 330 ml έχει 8,3 κουταλάκια του γλυκού (ένα κουταλάκι έχει περίπου 4,2 γρ.) ή 35 γραμμάρια ζάχαρη. Η Fanta και το Sprite έχουν λιγότερη ζάχαρη από τα αναψυκτικά τύπου κόλα, κάτι παραπάνω από πέντε κουταλάκια του γλυκού στο κουτί των 330 ml.

Η διαφορά όσον αφορά τις θερμίδες είναι τεράστια, γύρω στις 150, σε σχέση με ένα αναψυκτικό που δεν περιέχει ζάχαρη.

Αν λοιπόν καταναλώνεις ένα κουτάκι την ημέρα, και αυτό δεν σου κόβει θερμίδες από αλλού, μέσα σε ένα χρόνο θα έχετε πάρει 7 κιλά.

Ενδέχεται μάλιστα η γλυκιά γεύση των αναψυκτικών (ζαχαρούχων ή μη) να σας “κακομάθει” και να σας σπρώξει στην αναζήτηση της αίσθησης του γλυκού από πολλές άλλες τροφές.

anapinaka5

Οι φρουτοχυμοί

Κι ενώ θα νόμιζε κανείς ότι οι φρουτοχυμοί του εμπορίου έχουν λιγότερη ζάχαρη από τα ποτά τύπου κόλα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το 25% των φρουτοχυμών του εμπορίου έχουν ίση ή παραπάνω ποσότητα. Αυτό ανακάλυψε ο βρετανικός οργανισμός Action on Sugar που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Ο οργανισμός εξέτασε την περιεκτικότητα 203 φρουτοχυμών και smoothies διαπιστώνοντας ότι σε πολλά από αυτά η ζάχαρη υπερέβαινε τα 10,6 γραμμάρια ανά 100 ml προϊόντος.

Κάποια ροφήματα είχαν 13 γραμμάρια ανά 100 ml προϊόντος ενώ βρέθηκε και ένα με 16,1 γραμμάρια. Πιο συγκεκριμένα, 57 από τους εξεταζόμενους φρουτοχυμούς είχαν ίση ή περισσότερη ζάχαρη από την Coca-Cola.

Ο καθηγητής Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, πρόεδρος του Action on Sugar, ανέφερε πως είναι “πραγματικό σκάνδαλο” ότι τα ποτά αυτά διατίθενται στο εμπόριο για τα παιδιά και τους γονείς τους σαν να ήταν υγιεινά.

Δείτε επίσης