Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας μπορεί να συμβάλουν σε διατροφικές διαταραχές

Το παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρο των Samantha Withnell και Lindsay Bodell. Πηγή: The Conversation.

Έως το 72% των γυναικών και το 61% των ανδρών είναι δυσαρεστημένοι με το βάρος ή την εικόνα του σώματός τους, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη. Παγκοσμίως, εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος κάθε χρόνο με την ελπίδα ότι το αδυνάτισμα θα έχει θετικές επιπτώσεις στην εικόνα του σώματός τους, την υγεία και την ποιότητα ζωής τους.

Ωστόσο, αυτά τα άτομα συχνά αγωνίζονται με νέες δίαιτες ή προγράμματα άσκησης. Η άνοδος των φαρμάκων όπως οι σεμαγλουτίδες (Ozempic ή Wegovy), μπορεί να θεωρηθεί ως μια ελκυστική “γρήγορη λύση” για την επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους.

Έρευνα με επικεφαλής την ομάδα μας και άλλους υποδηλώνει ότι τέτοιες προσπάθειες απώλειας βάρους συχνά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, και ακόμη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικής διαταραχής.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές καταστάσεις που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και χαρακτηρίζονται κυρίως από ακραία μοτίβα υποφαγίας ή υπερφαγίας, ανησυχίες για το σχήμα ή το σωματικό βάρος κάποιου ή άλλες συμπεριφορές που έχουν σκοπό να επηρεάσουν το σχήμα ή το βάρος του σώματος, όπως η υπερβολική άσκηση και οι αυτοπροκαλούμενοι εμετοί. Αν και κάποτε πιστευόταν ότι επηρεάζουν μόνο νεαρά, λευκά έφηβα κορίτσια, οι διατροφικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις. Μπορούν να αναπτυχθούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου, ή εθνοτικής καταγωγής.

Στην έρευνα για τις διατροφικές διαταραχές, η κατάσταση διατήρησης της απώλειας βάρους αναφέρεται ως «καταστολή βάρους» (weight suppression). Η καταστολή βάρους ορίζεται συνήθως ως η διαφορά μεταξύ του τρέχοντος βάρους ενός ατόμου και του υψηλότερου βάρους του στη ζωή του (εξαιρουμένης της εγκυμοσύνης). Παρά την πεποίθηση ότι η απώλεια βάρους θα βελτιώσει τη σωματική ικανοποίηση, διαπιστώθηκε σε ένα δείγμα άνω των 600 ατόμων, ότι η απώλεια βάρους δεν είχε καμία επίδραση στην αρνητική εικόνα του σώματος των γυναικών και συσχετίστηκε με αυξημένη σωματική δυσαρέσκεια στους άνδρες. Είναι σημαντικό ότι μια μεγάλη καταστολή βάρους έχει συσχετιστεί με την έναρξη διατροφικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νευρικής ανορεξίας και της νευρικής βουλιμίας.

Μια προτεινόμενη εξήγηση για τη σχέση μεταξύ καταστολής βάρους και διατροφικών διαταραχών είναι ότι η διατήρηση της απώλειας βάρους γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς τα συστήματα του σώματος μειώνουν το μεταβολικό ρυθμό και την ενεργειακή δαπάνη και αυξάνουν την όρεξη κάτι που ενεργοποιείται για να επανέλθει το προγούμενο βάρος.

Υπάρχει αυξανόμενη επίγνωση ότι η επαναπρόσληψη βάρους είναι πολύ πιθανή μετά από τα συμβατικά προγράμματα δίαιτας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε ολοένα και πιο ακραίες συμπεριφορές για τον έλεγχο του βάρους ή μπορεί να μετατοπίζονται μεταξύ του ακραίου περιορισμού της πρόσληψης τροφής και επεισοδίων υπερφαγίας, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας.

Τα Ozempic και Wegovy αποτελούν μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης (GLP-1As). Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν μιμούμενοι την ορμόνη GLP-1 και επιδρούν σε νευρικές οδούς που σηματοδοτούν τον κορεσμό (πληρότητα) και την αργή κένωση του στομάχου, οδηγώντας σε μειωμένη πρόσληψη τροφής. Αν και τα GLP-1A ενδείκνυνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, συνταγογραφούνται όλο και περισσότερο εκτός ετικέτας ή αγοράζονται παράνομα χωρίς ιατρική συνταγή λόγω της παρατηρούμενης αποτελεσματικότητάς τους στην πρόκληση απώλειας βάρους. Αλλά ο ρυθμός απώλειας βάρους μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει με την πάροδο του χρόνου.

Έρευνα από τη Lindsay Bodell, και τους συναδέλφους της για την καταστολή βάρους μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί οι επιδράσεις της σεμαγλουτίδης μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η καταστολή βάρους σχετίζεται με μειωμένη απόκριση της ορμόνης GLP-1. Αυτό σημαίνει ότι όσοι καταστέλλουν το βάρος τους θα μπορούσαν να ανταποκριθούν λιγότερο στα σήματα κορεσμού που ενεργοποιούνται από το GLP-1A. Επιπλέον, τα αποτελέσματα απώλειας βάρους υπάρχουν μόνο για όσο διάστημα λαμβάνεται το φάρμακο, που σημαίνει ότι όσοι παίρνουν αυτά τα φάρμακα για να επιτύχουν κάποιο στόχο απώλειας βάρους είναι πιθανό να ανακτήσουν το μεγαλύτερο, αν όχι όλο το βάρος όταν σταματήσουν να παίρνουν το φάρμακο.

Η αυξανόμενη αγορά για φάρμακα απώλειας βάρους εκτός ετικέτας είναι ανησυχητική, λόγω της επιδείνωσης του στίγματος βάρους και των σοβαρών κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την απώλεια βάρους χωρίς επίβλεψη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών. Ερευνητές και επαγγελματίες υγείας κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση του GLP-1As σε παιδιά και εφήβους, λόγω ανησυχιών σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό στην ανάπτυξή τους.

Κίνδυνος διατροφικής διαταραχής

Οι δημοφιλείς μέθοδοι απώλειας βάρους, είτε περιλαμβάνουν χάπια είτε δίαιτες, συχνά μιμούνται συμπτώματα διατροφικών διαταραχών. Για παράδειγμα, οι διαλειμματική νηστεία που περιλαμβάνει μεγάλες περιόδους νηστείας ακολουθούμενη από σύντομες περιόδους κατανάλωσης τροφής μπορεί να μιμείται και να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υπερφαγίας.

Η χρήση χαπιών αδυνατίσματος ή καθαρτικών για απώλεια βάρους έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο να διαγνωστεί κάποιος με διατροφική διαταραχή τα επόμενα ένα έως τρία χρόνια. Φάρμακα όπως το Ozempic μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από άτομα που ήδη παλεύουν με μια διατροφική διαταραχή για να καταστείλουν την όρεξή τους, να αντισταθμίσουν τα επεισόδια υπερφαγίας ή να διαχειριστούν τον φόβο της αύξησης βάρους.

Τα άτομα που παρουσιάζουν ήδη σημάδια διατροφικής διαταραχής, όπως ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής και οι έντονες ανησυχίες για το βάρος τους, ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο να πάνε από μια δίαιτα απώλειας βάρους ή φαρμακευτική αγωγή σε διατροφική διαταραχή, ακόμη και αν χάσουν μόνο μέτρια ποσότητα βάρους.

Οι άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι με το βάρος τους ή έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να χάσουν βάρος συχνά αισθάνονται πίεση να δοκιμάσουν όλο και πιο δραστικές μεθόδους. Ωστόσο, οποιαδήποτε δίαιτα, πρόγραμμα άσκησης ή φάρμακο απώλειας βάρους υπόσχεται μια γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με εξαιρετική προσοχή. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να αποκτήσετε ξανά το βάρος. Στη χειρότερη, βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για πολύ πιο σοβαρές διατροφικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.

Δείτε επίσης