Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν περισσότερη ζάχαρη και λίπος

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι της μόδας και η μοντέρνα ιδέα λέει ότι αδυνατίζουν γιατί βοηθούν στο κάψιμο του λίπους.

Μερικοί ειδικοί όμως προειδοποιούν ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορεί να έχουν επιπλέον ζάχαρη και λίπος, καθώς και λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

Κοιλιοκάκη

Ένας στους 100 άνθρωποι έχει διαγνωστεί ότι υποφέρει από κοιλιοκάκη, μια κατάσταση που προκαλείται από την πρωτεΐνη που ονομάζεται γλουτένη – βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ατόμων επιτίθεται στο λεπτό έντερο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου.

Η επιφάνεια του λεπτού εντέρου βλάπτεται και διαταράσσεται η ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τρόφιμα.

Οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό που κάνει το σώμα να ενεργεί μ’ αυτόν τον τρόπο αλλά τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον φαίνεται να παίζουν ρόλο.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, αλλά μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των μακροπρόθεσμων συνεπειών της ασθένειας. Ακόμη και για τους πάσχοντες των οποίων τα συμπτώματα είναι ήπια, ή ανύπαρκτα, μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης συνιστάται, διότι συνεχίζοντας να τρώνε γλουτενη μπορεί να προκληθούν σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, φούσκωμα, μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους και αίσθημα κόπωσης όλη την ώρα, που προκύπτει από τον υποσιτισμό. Τα παιδιά δεν αναπτύσσονται με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν οστεοπόρωση και αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Λιγότερο συχνές επιπλοκές περιλαμβάνουν ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του εντέρου.

Η γλουτένη βρίσκεται στη μπύρα, στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα γλυκά και στις πίτες. Βρίσκεται επίσης σε τσιπς μπισκότα και ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα. Μπορεί να βρεθεί σε σάλτσες για σαλάτες, όπως η σάλτσα σόγιας.

Για άτομα με κοιλιοκάκη, μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι απολύτως απαραίτητη. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα άτομα που φοβούνται ότι μπορεί να έχουν μια δυσανεξία στη γλουτένη χωρίς συμπτώματα. Έτσι αποφασίζουν να κάνουν μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Όμως τα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτενη συσκευάζονται με επιπλέον ζάχαρη και το λίπος.

Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν αποκτήσει το «φωτοστέφανο της υγείας». Απλά η αναφορά της φράσης «χωρίς γλουτένη» στην ετικέτα ενός προϊόντος και ξαφνικά δίνει την εντύπωση ότι προσδίδει κάποιο μυστικιστικό όφελος.

Υπήρξε μια έκρηξη στα προϊόντα αυτά η οποία τροφοδοτήθηκε ως ένα βαθμό από το γεγονός ότι η συχνότητα της κοιλιοκάκης τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της κίνησης πίσω από την αύξηση των τροφίμων χωρίς γλουτένη οφείλεται σε οικονομικούς λόγους. Οι εταιρείες τροφίμων κατάλαβαν ότι μπορούν χρεώσουν υψηλότερα για προϊόντα χωρίς γλουτένη και ορισμένες φορές να πωλούν σε διπλάσιες τιμές.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αγοράζουν τροφές χωρίς γλουτένη, η Βρετανή διαιτολόγος δρ Sally Norton, αναφέρει ότι αυτή η διατροφή στην πραγματικότητα ωφελεί μόνο εκείνους που έχουν επισήμως διαγνωστεί με κοιλιοκακη.

Επίσης τα προϊόντα χωρίς γλουτενη μπορεί να είναι λιγότερο υγιεινά από την κανονική τους έκδοση έχοντας περιορισμένα θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να έχουν λιγότερες φυτικές ίνες και μέταλλα, τα οποία αφαιρέθηκαν κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Επιπλέον, όταν κάποιος πιστεύει ότι ένα φαγητό είναι υγιές, έχει τη τάση να τρώει μεγαλύτερη ποσότητα κι αυτό δεν είναι καλό βέβαια για την περιφέρεια της μέσης του.

Έτσι η Sally Norton δηλώνει πως αν η γλουτένη δεν σας προκαλεί συμπτώματα είναι καλύτερα να αποφύγετε τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Αν όμως σας ανησυχεί η γλουτένη τότε θα ήταν καλύτερα να κάνετε μια κατάλληλη δοκιμή για διαπιστώσετε αν έχετε κοιλιοκάκη. Στην περίπτωση που η κοιλιοκάκη αποκλειστεί δεν έχετε λόγο να αποφύγετε τη γλουτένη.

Από την άλλη μεριά, αν θέλετε ούτως ή άλλος να μειώσετε τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη, δεν χρειάζεται  να καταφύγετε σε αντίστοιχα προϊόντα χωρίς αυτή την πρωτεΐνη. Καλύτερα είναι να μειώσετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, των οποίων η περίσσεια συμβάλει στην παχυσαρκία.

Τρώγοντας ένα γεύμα γεμάτο από χορταστικά λαχανικά και πρωτεΐνες είναι βέβαιο ότι είναι πολύ πιο υγιεινό.

Δείτε επίσης