Το να στέκεστε στο ένα πόδι με κλειστά μάτια είναι μια καλή εξάσκηση

Έρευνες δείχνουν ότι η ικανότητα των ανθρώπων να στέκονται στο ένα πόδι τους είναι ένας δείκτης υγείας και ότι η καλύτερη στάση στο ένα πόδι μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και δυνητικά τη διάρκεια ζωής.

Το να μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι συνδέεται με αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και μειωμένο κίνδυνο πτώσεων, και σχετίζεται τόσο με την ποιότητα όσο και με τη διάρκεια ζωής. Περίπου 37,3 εκατομμύρια πτώσεις ανά έτος παγκοσμίως είναι αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Η αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο συνδέεται σε κατά τα άλλα υγιή άτομα με αυξημένο κίνδυνο βλάβης των μικρών αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο και μειωμένη ικανότητα κατανόησης ιδεών. Είναι λιγότερο πιθανό να μπορέσετε να σταθείτε στο ένα πόδι χωρίς ταλάντωση εάν έχετε πληθώρα ιατρικών παθήσεων όπως η νόσος Πάρκινσον, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, η διάγνωση νόσου και η συνταξιοδότηση μπορούν επίσης να αλλάξουν τη δύναμη και την ισορροπία κάθώς και την ικανότητά μας να παραμένουμε όρθιοι, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν την ικανότητα και το κίνητρό μας για τακτική σωματική δραστηριότητα.

Το να κάθεστε ή να ξαπλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζεται με χαμηλότερη μυϊκή δύναμη, κίνδυνο πτώσης και φυσικής λειτουργίας, μερικές φορές ανεξάρτητα από την μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα που κάνετε. Τα άτομα που κάθονται για παρατεταμένες περιόδους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και παχυσαρκία.

Η σημασία του να στέκεστε στο ένα πόδι

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο χρόνος που οι άνθρωποι μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι αλλάζει για άνδρες και γυναίκες σε διαφορετικές ηλικίες -και η αδυναμία να επιτύχετε αυτούς τους στόχους για την ηλικιακή σας ομάδα μπορεί να αναδείξει προβλήματα υγείας.

Το ανθρώπινο σώμα, όταν στέκεται όρθιο, είναι εγγενώς ασταθές. Έχουμε μια πολύ μικρή βάση στήριξης σε σχέση με το ύψος και το πλάτος μας. Όταν είμαστε καλά στην υγεία μας, στηριζόμαστε στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό μας σύστημα για να ενσωματώσουμε όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από τις αισθήσεις ισορροπίας μας (μάτια, εσωτερικά αυτιά και ανατροφοδότηση από τους μυς και τις αρθρώσεις). Στη συνέχεια, εμπλέκουμε τους σωστούς μυς (πόδια, αστράγαλο, πόδι και μυς του πυρήνα, μερικές φορές ακόμη και τους βραχίονες) τη σωστή στιγμή για να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές στη στάση μας για να παραμείνουμε όρθιοι.

Όσο πιο σωματικά δραστήριοι είμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε καλή ισορροπία -τα ευρύτερα σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη της τακτικής δραστηριότητας είναι γνωστά.

Άλλα προβλήματα υγείας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη φυσική μας δραστηριότητα και χαρακτηρίζονται από σκυφτή στάση και επιδεινωμένη ισορροπία, όπως κατάθλιψη και οστεοπόρωση, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων. Μια σκυφτή στάση κάνει το να στέκεστε στο ένα πόδι πιο δύσκολο.

Πρέπει να αρχίσω να στέκομαι στο ένα πόδι;

Μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να στέκεστε στο ένα πόδι σε οποιαδήποτε ηλικία και να βελτιώσετε την ισορροπία σας. Είναι πιο δύσκολο αν έχετε νευρολογική πάθηση, αλλά μελέτες έχουν δείξει βελτιώσεις στην ισορροπία μετά από άσκηση σε πολλές παθήσεις και είναι γνωστό ότι μειώνει τις πτώσεις σε πολλές άλλες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 65 ετών και οι μισοί άνω των 80 ετών θα έχουν τουλάχιστον μία πτώση το χρόνο. Μια πρόσφατη έκθεση του Public Health England υποδηλώνει ότι η έλλειψη δραστηριότητας σε ηλικιωμένους λόγω των κοινωνικών περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση 110.000 περισσότερων ηλικιωμένων φέτος.

Το να στέκεστε στο ένα πόδι μπορεί να γίνει πολύ πιο δύσκολο αν κλείσετε τα μάτια σας. Αυτό αξίζει να το εξασκήσετε καθώς βοηθά στη μακροπρόθεσμη ισορροπία και μειώνει τον κίνδυνο πτώσης. Με τα μάτια μας ανοιχτά το σώμα γίνεται τεμπέλικο και βασίζεται στην όραση για να μας κρατήσει ισορροπημένους. Αν αφαιρέσετε την όραση, οι άλλες αισθήσεις λειτουργούν καλύτερα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα σε σύγκριση με όταν έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Έχετε κάτι κοντά για να κρατιέστε. Θα βελτιωθείτε με τον καιρό.

Για τους άνω των 70 ετών, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το να στέκεστε σε κάθε πόδι για ένα λεπτό τρεις φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πυκνότητας των οστών του ισχίου. Ισχυρότερη οστική πυκνότητα ισχίου σημαίνει ότι αν πέσετε, έχετε λιγότερες πιθανότητες να σπάσετε κάποιο κόκκαλο. Μπορείτε όταν καθαρίζετε τα δόντια σας πρωί και βράδυ, να κάνετε εναλλαγές το ένα πόδι με το άλλο και αν θέλετε μια πιο τολμηρή διαδικασία κάντε το με κλειστά μάτια. 

Πηγή:  The Conversation

Δείτε επίσης