Τα κόκκινα σμέουρα βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων

Μια μελέτη διερεύνησε κατά πόσον η κατανάλωση κόκκινων σμέουρων μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Biochemistry and Biophysics από ερευνητές του Kings College London.

Τα κόκκινα σμέουρα (red raspberries) είναι πλούσια πηγή ελλαγιτανινών (όπως είναι το ελλαγικό οξύ) και ανθοκυανινών και οι ερευνητές πιστεύουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Οι ελλαγιταννίνες είναι πολυφαινόλες γνωστές για την αναστολή της δραστικότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται άλφα-αμυλάση και είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της αμυλόζης (ενός είδους αμύλου) σε απλά σάκχαρα.

“Στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε κατά πόσο η κατανάλωση σμέουρων μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία και να κατανοήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο οι φαινολικοί μεταβολίτες ευθύνονται για το αποτέλεσμα”, ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ana Rodriguez-Mateos από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη οι ερευνητές χορήγησαν σε 10 υγιείς άνδρες, ηλικίας 18-35 ετών, ένα ρόφημα που περιείχε 200 γραμμάρια και ένα άλλο ρόφημα που περιείχε 400 γραμμάρια κατεψυγμένων σμέουρων. Τα δύο ροφήματα περιείχαν περίπου 201 ή 403 mg πολυφαινολών. Το αποτέλεσμα συγκρίθηκε με την κατανάλωση ενός άλλου ροφήματος, ίδιου χρώματος, που δεν περιείχε σμέουρα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις αγγειακές επιπτώσεις στην αρχή, δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος και 24 ώρες αργότερα.

Όσοι είχαν καταναλώσει κόκκινα σμέουρα είχαν βελτιωμένη διαμεσολαβούμενη από ροή διαστολή των αγγείων, ένας εδραιωμένος βιοδείκτης για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η διαμεσολαβούμενη διαστολή ήταν σημαντικά αυξημένη δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος με τα σμέουρα, συγκριτικά την κατανάλωση του άλλου ροφήματος και η επίδραση αυτή διατηρήθηκε έως 24 ώρες μετά την κατανάλωση.

Δύο ώρες μετά την κατανάλωση των δύο ροφημάτων με σμέουρα, το ελλαγικό οξύ εντοπιζόταν τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα. Στις 24 ώρες από την κατανάλωση 200 γραμμαρίων ροφήματος σμέουρων, ορισμένοι μεταβολίτες όπως το γλυκουρονίδιο της ουρολιθίνη-Α-3 και το θειικό της ουρολιθίνη-Α επίσης συσχετίστηκαν με τη διαμεσολαβούμενη διαστολή.

“Η μελέτη δείχνει ότι οι ελλαγιταννίνες μπορεί να παίζουν ρόλο στις θετικές επιπτώσεις που παρατηρήσαμε στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων των συμμετεχόντων” είπε η Ana Rodriguez-Mateos.

Δείτε επίσης