Γιατί τα κορδόνια των αθλητικών παπουτσιών λύνονται μόνα τους

Το ξέρουμε από την εμπειρία μας. Όσο καλά και αν δέσουμε τα κορδόνια σας των αθλητικών παπουτσιών μας θα έρθει η στιγμή που θα λυθούν χωρίς προειδοποίηση. Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες αποκαλύπτουν γιατί ο κόμπος των κορδονιών λύνεται από μόνος του, είτε τα παπούτσια είναι αθλητικά είτε όχι.

Τρεις ερευνητές της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, εξηγούν στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society A, πως λύνονται τα κορδόνια των παπουτσιών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κάμερες για να εξετάσουν τους κόμπους των κορδονιών ενός αθλούμενου στο διάδρομο γυμναστικής.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι ο συνδυασμός δύο διαφορετικών δυνάμεων που ασκούνται στους κόμπους τους κάνουν να λυθούν. Από τη μία, είναι η δύναμη του ποδιού που πιέζει το έδαφος και σταδιακά κάνει τον κόμπο να χαλαρώνει και από την άλλη είναι η δύναμη που προκαλείται από την κίνηση του ποδιού μπρος-πίσω και δρα στις άκρες των κορδονιών.

Όταν τρέχουμε, τα πόδια μας χτυπούν στο έδαφος με επταπλάσια δύναμη από αυτή της βαρύτητας. Αντιδρώντας σε αυτή τη δύναμη, ο κόμπος των κορδονιών τεντώνεται και στη συνέχεια χαλαρώνει. Επιπλέον, καθώς το πόδι πηγαίνει μπροστά-πίσω, ασκείται μια δεύτερη δύναμη στις ελεύθερες άκρες των κορδονιών που οδηγεί σιγά-σιγά στο λύσιμο των κόμπων αν και αυτό μπορούμε να συμβεί ξαφνικά.

Το ενδιαφέρον σχετικά με το μηχανισμό που επενεργεί στα κορδόνια είναι ότι οι κόμποι μπορεί να είναι μια χαρά για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρειάζεται απλώς ένα μικρό κομμάτι της κίνησης για να προκαλέσει την τελική χαλάρωση οδηγώντας τον κόμπο σε λύση, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα πειράματα έδειξαν ότι μερικά κορδόνια είναι δυσκολότερο από άλλα να λυθούν, όμως όλα μπορούν να λυθούν. Και βέβαια, ορισμένοι κόμποι είναι καλύτεροι από άλλους. Όμως, όσο σφιχτά και να δέσει κανείς τα κορδόνια των αθλητικών παπουτσιών του, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τα ξαναδέσει.

Δείτε επίσης