Βαριές περίοδοι; Μπορεί να έχετε αδιάγνωστη αιμορραγική διαταραχή

Περίπου το 25% των γυναικών αναφέρουν έντονη έμμηνο ρύση κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους ετών. Έως και το 15% από αυτές έχουν μια υποκείμενη αιμορραγική διαταραχή, ωστόσο οι περισσότερες δεν λαμβάνουν αυτή τη διάγνωση ποτέ. Αυτές οι γυναίκες κινδυνεύουν από οξείες αιμορραγίες που οδηγούν σε μεταγγίσεις αίματος.

Μια γυναίκα με φυσιολογική περίοδο χάνει από έξι έως οκτώ κουταλάκια του γλυκού αίμα σε κάθε περίοδο. Κατά μέσο όρο, η αιμορραγία διαρκεί πέντε ημέρες, αλλά μια φυσιολογική περίοδος μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ ημέρες. Η προσπάθεια να υπολογίσετε την ποσότητα της απώλειας αίματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα πιθανότατα έχετε βαριές περιόδους:

  • αιμορραγία που φτάνει στα ρούχα.
  • πρέπει να αλλάζετε ταμπόν κάθε μία έως δύο ώρες.
  • έχετε μεγάλους θρόμβους.
  • αποφεύγετε να βγείτε από το σπίτι τις πιο βαριές μέρες.
  • περιόδους που παρεμβαίνουν στη σωματική, συναισθηματική ή κοινωνική σας ζωή.

Πολλές γυναίκες με έντονες περιόδους βιώνουν επίσης έντονους πόνους περιόδου.

Οι βαριές περίοδοι προκαλούνται συχνότερα από:

  • προβλήματα που σχετίζονται με τις ορμόνες. Οι αιτίες περιλαμβάνουν περιεμμηνόπαυση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή παθήσεις του θυρεοειδούς.
  • αλλαγές εντός της μήτρας, όπως ινομυώματα ή πολύποδες (καλοήθεις αναπτύξεις ιστών από το τοίχωμα της μήτρας). Λιγότερο συχνά, ο καρκίνος ή οι προκαρκινικές αλλαγές μπορεί να είναι η αιτία βαριάς αιμορραγίας. Οι γιατροί αναζητούν ξαφνικές αλλαγές στα πρότυπα αιμορραγίας ή κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση.
  • διαταραχές του αίματος.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερες από μία αιτίες. Ωστόσο, περίπου οι μισές γυναίκες με βαριά αιμορραγία δεν θα έχουν κάποια αναγνωρίσιμη αιτία, ακόμη και μετά από εξέταση. Tα συμπτώματα θα εξακολουθούν να χρειάζονται θεραπεία.

Αιμορραγικές διαταραχές

Η 17η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας, που επικεντρώνεται στην ενημέρωση σχετικά με την αιμορροφιλία. Ένα ερώτημα είναι τι σημαίνει να είναι μια γυναίκα «φορέας» αιμορροφιλίας.

Οι αιμορραγικές διαταραχές που επηρεάζουν τις γυναίκες περιλαμβάνουν τη νόσο von Willebrand και την αιμορροφιλία -και οι δύο είναι κληρονομικές και προκαλούνται από χαμηλά επίπεδα «παραγόντων πήξης» (πρωτεΐνες που απαιτούνται για τη φυσιολογική πήξη του αίματος). Σε οικογένειες με αιμορραγική διαταραχή, είναι σύνηθες για τις γυναίκες να μην συνειδητοποιούν ότι η περίοδός τους είναι βαριά, επειδή άλλες προσβεβλημένες γυναίκες στην οικογένεια έχουν παρόμοια προβλήματα. Για αυτές, οι βαριές περίοδοι φαίνονται φυσιολογικές.

Υπάρχει έλλειψη ακριβών πληροφοριών σχετικά με τις φυσιολογικές έναντι των μη φυσιολογικών περιόδων. Ένα χαρακτηριστικό των βαριών περιόδων είναι η σιδηροπενική αναιμία, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία γιατί οδηγεί σε κόπωση και δύσπνοια καθώς και σε κακή απόδοση στο σχολείο και την εργασία. Η έλλειψη σιδήρου και οι έντονες περίοδοι αγνοούνται συχνά, αλλά μπορεί να είναι σημάδια μιας υποκείμενης αιμορραγικής διαταραχής. Και τα δύο αντιμετωπίζονται εύκολα μόλις γίνει η διάγνωση.

Οι γυναίκες που είναι φορείς αιμορροφιλίας πολύ συχνά θεωρούνται «μόνο φορείς» -ικανές να μεταδώσουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο στα παιδιά τους. Η αιμορραγία τους συχνά δεν αντιμετωπίζεται εξαιτίας αυτής της παρανόησης. Η έρευνα όμως δείχνει ότι  το 30-40% των φορέων αιμορροφιλίας εμφανίζουν ανώμαλη αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων των βαριών περιόδων, της αιμορραγίας μετά τον τοκετό και της αιμορραγίας των αρθρώσεων. Ορισμένες, αλλά όχι όλες, έχουν χαμηλά επίπεδα παραγόντων πήξης.

Αποτελεσματικές θεραπείες για βαριές περιόδους σε γυναίκες με αιμορραγικές διαταραχές είναι ευρέως διαθέσιμες. Αυτές περιλαμβάνουν το από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι και φάρμακα όπως το τρανεξαμικό οξύ (εμποδίζει τη διάσπαση του θρόμβου) και τη δεσμοπρεσσίνη (αυξάνει τα επίπεδα του παράγοντα πήξης). Υπάρχουν επίσης γυναικολογικές επιλογές όπως η ενδομήτρια συσκευή λεβονοργεστρέλης και η αφαίρεση του ενδομητρίου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι γυναίκες με αιμορραγικές διαταραχές απαιτούν εγχύσεις παράγοντα πήξης για τον έλεγχο της βαριάς περιόδου τους. Εάν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, η λήψη συμπληρωμάτων είναι βασικό συστατικό της θεραπείας καθώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Η διαιτητική πρόσληψη σιδήρου από μόνη της δεν αρκεί για τη διόρθωση της ανεπάρκειας σιδήρου, ιδιαίτερα όταν έχει προκαλέσει αναιμία.

Ιστορικά, μεγάλο μέρος της έρευνας για την αιμορροφιλία ήταν για τη βελτίωση της θεραπείας στους άνδρες με τη νόσο. Το βασικό στοιχείο είναι οι συχνές ενδοφλέβιες εγχύσεις του παράγοντα πήξης που λείπει. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καλύτερων θεραπειών και της δυνατότητας ίασης.

Είναι φυσιολογικά τα συμπτώματα της αιμορραγίας;

Η αναγνώριση ότι και οι γυναίκες μπορούν να έχουν αιμορροφιλία αυξάνεται μέσω των προσπαθειών οργανώσεων όπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αιμορροφιλίας.

Ο ρόλος των νέων θεραπειών για τις γυναίκες με αιμορροφιλία δεν είναι ξεκάθαρος και απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να κατανοηθεί ακριβώς γιατί αυτές οι γυναίκες αιμορραγούν. Μια μελέτη έδειξε ότι το σύστημα πήξης του αίματος των φορέων αιμορροφιλίας δεν αντιδρά στο αιμοστατικό στρες (στο τραύμα) όπως συμβαίνει στα υγιή άτομα. Απαιτείται ταχεία και διαρκής αύξηση των παραγόντων πήξης του αίματος για να σταματήσει η αιμορραγία μετά από τραυματισμό.

Εάν αναρωτιέστε μήπως έχετε αιμορραγική διαταραχή, το Self-BAT (self-administered bleeding assessment tool) μπορεί να σας πει εάν τα αιμορραγικά σας συμπτώματα είναι φυσιολογικά ή όχι. Πρόκειται για ερωτήσεις στις οποίες απαντάτε online σχετικά με τα συμπτώματα αιμορραγίας σας για να δημιουργήσει μια βαθμολογία. Η υψηλή βαθμολογία αιμορραγίας σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υποκείμενης αιμορραγικής διαταραχής και θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας.

Δείτε επίσης