Οι αξονικές τομογραφίες δεν είναι αθώες εξετάσεις ρουτίνας γι’ αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη.
Σε αντίθεση με τη μαγνητική τομογραφία, μια αξονική τομογραφία εκθέτει το σώμα σε ακτινοβολία. Μάλιστα αυτή η ακτινοβολία είναι 150 φορές μεγαλύτερη από εκείνη μιας απλής ακτινογραφίας.
Οι αξονικές τομογραφίες θεωρείται σήμερα ότι ευθύνονται για την αύξηση των καρκίνων. Για παράδειγμα, το 2007, το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο προέβλεψε ότι στο μέλλον 29.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου θα εμφανιστούν εξαιτίας των 72 εκατομμυρίων αξονικών τομογραφιών που διενεργήθηκαν στις ΗΠΑ μόνο γι’ αυτό το έτος.
Η αξονική τομογραφία προκαλεί κυτταρικές βλάβες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging, από ερευνητές του Καρδιαγγειακού Ινστιτούτου του Στάνφορντ, με επικεφαλής τον Τζοζεφ Γου.
Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα αίματος από 67 άτομα, πριν και μετά από αξονική τομογραφία καρδιάς. Διαπιστώθηκε ότι μετά την αξονικη τομογραφια υπήρχαν αυξημένες βλάβες στο DNA των κυττάρων, καθώς και του κυτταρικού θανάτου.
Λογική χρήση
Τα περισσότερα κύτταρα που καταστρέφονται από την αξονική τομογραφία έχουν τη δυνατότητα να αποκατασταθούν από μόνα τους, ενώ άλλα κατέληξαν τελικά σε κυτταρική απόπτωση. Η αποκατάσταση όμως των κυττάρων μπορεί να είναι ατελής διότι προκύπτουν βλάβες στο DNA.
Ο Γου ανέφερε: «Οι απεικονιστικές τεχνικές τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη. Οι εξετάσεις όμως αυτές εκθέτουν τον άνθρωπο σε ακτινοβολία η οποία δεν είναι ασήμαντη. Κανείς δεν γνωρίζει πως ακριβώς αυτή η χαμηλής έντασης ακτινοβολία επιδρά στο σώμα. Είμαστε όμως πια σε θέση να αναλύσουμε τις αλλαγές που συντελούνται σε κυτταρικό επίπεδο».
«Η μελέτη αυτή φέρνει στην επιφάνεια την πιθανότητα η αξονική τομογραφία να προκαλεί καρκίνο, αφού τα κύτταρα που δεν μπορούν να επιδιορθωθούν ή να περιορίσουν τη βλάβη στο DNA, μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε καρκινικά», σχολιάζει η Λούσι Λάνγκερ, ογκολόγος και μέλος του Αμερικανικού Δικτύου Ογκολογίας.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παίρνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα και φυσικά να κάνουμε λελογισμένη χρήση των διαγνωστικών εξετάσεων, ελαχιστοποιώντας την έκθεση των ασθενών στην ακτινοβολία» τονίζει η ειδικός.