Παραπλανητική η ετικέτα πολλών συμπληρωμάτων βοτάνων

Τα συμπληρώματα βοτάνων, όπως και τα διατροφικά συμπληρώματα, δεν υπόκεινται στους  αυστηρούς ελέγχους που ισχύουν για τα φάρμακα. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν πράγματι περιέχουν τα συστατικά που γράφει η ετικέτα.

Μ’ αυτό το ερώτημα ασχολήθηκαν επιστήμονες από την Φαρμακευτική Σχολή του University College του Λονδίνου και διαπίστωσαν ότι ένα στα τρία συμπληρώματα βοτάνων που πωλούνται στην βρετανική αγορά δεν περιέχουν τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στο εργαστήριο 70 συμπληρώματα βοτάνων που προμηθεύτηκαν από καταστήματα του Λονδίνου ή από το Ίντερνετ. Χρησιμοποίησαν δύο τεχνικές για να τα εξετάσουν: την φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) και την υψηλής απόδοσης χρωματογραφία λεπτής στοιβάδας.

Το ένα τρίτο των κατασκευαστών ψεύδεται

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το ένα τρίτο του δείγματος περιείχε πολύ μικρές ή καθόλου ποσότητες των συστατικών της ετικέτας. Υπήρχαν επίσης συμπληρώματα που περιείχαν διαφορετικά βότανα από τα αναγραφόμενα ή άγνωστες συνθετικές χημικές ουσίες.

Για παράδειγμα, από τα 30 συμπληρώματα βοτάνων που δήλωναν ότι περιείχαν τζίνγκο μπιλόμπα (ginkgo biloba), τα 8 περιείχαν πολύ μικρή ή καθόλου ποσότητα από αυτό το βότανο. Ένα συμπλήρωμα με γαϊδουράγκαθο (milk thistle) είχε άγνωστες ουσίες και καθόλου το συγκεκριμένο βότανο. Πάντως, όλα τα συμπληρώματα με έλαιο ηρανθέμου (νυχτολούλουδο ή Evening primrose) περιείχαν ό,τι έγραφε η ετικέτα.

Οι τιμές άσχετες με το περιεχόμενο

«Μερικοί από τους κατασκευαστές συμπληρωμάτων βοτάνων ψεύδονται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν ξέρουν τι κάνουν», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Χάινρικ, καθηγητής Φαρμακολογίας.

«Πολλά από τα σκευάσματα βοτάνων βασίζονται σε σπάνια φυτά, και φαίνεται ότι οι κατασκευαστές αναζητούν φθηνές λύσεις. Ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται στην τιμή που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές. Ένα από τα συμπληρώματα που δεν περιείχαν το αναγραφόμενο βότανο είχε μια από τις υψηλότερες τιμές».

Δείτε επίσης