Θηλασμός: Είναι ασφαλές για το μωρό αν πίνετε αλκοόλ;

Είναι ασφαλές να πίνετε αλκοόλ όταν θηλάζετε; Οι γιατροί, πάντα προειδοποιούσαν τις νέες μαμάδες να μην το κάνουν. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού παραμένει μια αμφιλεγόμενη και πολύ προσωπική επιλογή, για την οποία πολλές μητέρες κρίνονται από τους φίλους και την οικογένειά τους.

Η μπύρα αυξάνει την προσφορά γάλακτος; Ιστορικά, η μπύρα παρασκευαζόταν πολύ διαφορετικά από ότι είναι σήμερα. Οι εταιρείες μπύρας τις διέθεταν στο εμπόριο με χαμηλό αλκοόλ σε γυναίκες για να τονώσουν την όρεξη, να αυξήσουν τη δύναμή τους και να ενισχύσουν την παραγωγή γάλακτος. Το κριθάρι που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της μπύρας περιέχει έναν πολυσακχαρίτη που μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος αυξάνοντας την έκκριση της προλακτίνης στις θηλάζουσες μητέρες.

Από την άλλη πλευρά, το αλκοόλ μπορεί να αναστείλει την απελευθέρωση του μητρικού γάλακτος και να επιβραδύνει τη ροή του γάλακτος στο μωρό λόγω άμβλυνσης της απόκρισης της προλακτίνης που απαιτείται για την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Developmental Psychobiology διαπίστωσε επίσης ότι τα βρέφη κατανάλωναν λιγότερο γάλα κατά τις τετράωρες συνεδρίες δοκιμών στις οποίες οι θηλάζουσες μητέρες έπιναν αλκοολούχα μπύρα σε σύγκριση με μητέρες που έπιναν μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει το στήθος μιας γυναίκας πιο γεμάτο, δίνοντας την ψευδαίσθηση της ενισχυμένης παραγωγής γάλακτος όταν στην πραγματικότητα υπάρχει λιγότερο γάλα που μεταφέρεται στο μωρό. Πόσο αλκοόλ θα φτάσει στο μωρό; Η ποσότητα αλκοόλ που υπάρχει στο μητρικό γάλα σχετίζεται στενά με την ποσότητα αλκοόλ που υπάρχει στο αίμα. Η υψηλότερη ποσότητα αλκοόλ στο μητρικό γάλα εμφανίζεται 30 έως 60 λεπτά μετά από ένα αλκοολούχο ποτό.

Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες που μετρούν την ποσότητα αλκοόλ που εισέρχεται στο μητρικό γάλα και συνεπώς στο μωρό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 250 ml κρασιού είχε πολύ μικρό αντίκτυπο στο επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του μωρού.

Το νόμιμο όριο οδήγησης για τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σε πολλές χώρες είναι 0,05%. Αυτό είναι 50 mg αλκοόλ σε 100 ml αίματος. Επειδή η ποσότητα αλκοόλ στο μητρικό γάλα σχετίζεται στενά με την ποσότητα αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος, αυτή που μεταφέρεται στο μωρό εξαρτάται από το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα σας τη στιγμή του θηλασμού.

Για παράδειγμα, εάν το μωρό πίνει 100 ml μητρικού γάλακτος ενώ έχετε επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας 0,05%, το μωρό θα καταναλώσει 50 mg αλκοόλ. Για ένα μωρό 5 κιλών, αυτό είναι το 0,001% του σωματικού του βάρους σε αλκοόλ. Με άλλα λόγια: ένα τυπικό ποτό (που ορίζεται ως ένα κουτί μπύρας των 355 ml ή ένα ποτήρι κρασί των 150 ml ή 45 ml σκληρό ποτό) περιέχει περίπου 14.000 mg αλκοόλ. Εάν ένα μωρό πίνει 100 ml μητρικού γάλακτος ενώ υπάρχει συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα της μητέρας 0,05%, αυτό είναι σαν να πίνει το μωρό σας 1,5 ml μπύρα ή 0,5 ml κρασί ή 0,2 ml σκληρό ποτό.

Τελικά, όπως και στην εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει γνωστό ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την ασφάλεια ακόμη και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ για τα μικρά μωρά.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι η έκθεση σε αλκοόλ πάνω από μέτρια επίπεδα μέσω του ταΐσματος ενός βρέφους αμέσως μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επιβλαβής. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine πρότεινε ότι η έκθεση σε αλκοόλ πάνω από ένα ποτό την ημέρα μέσω του μητρικού γάλακτος μπορεί να είναι επιζήμια για την κινητική ανάπτυξη των βρεφών. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics διαπίστωσε ότι τα βρέφη στα οποία δόθηκε μητρικό γάλα περίπου μία ώρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ από τις μητέρες τους μπορεί να έχουν μειωμένα πρότυπα ύπνου-εγρήγορσης.

Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ (που ορίζεται ως λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα) είναι απίθανο να είναι επιβλαβής.

Ο συγχρονισμός του ταΐσματος των βρεφών είναι ένας πιθανός τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα αλκοόλ στο οποίο εκτίθεται το μωρό σας. Περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ πριν θηλάζετε το βρέφος σας.

Η άντληση του μητρικού γάλακτος και στη συνέχεια η απόρριψή του αφού καταναλώσετε αλκοόλ δεν μειώνει την ποσότητα αλκοόλ στο μητρικό γάλα σας. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ του μητρικού γάλακτος θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με την περιεκτικότητα στην κυκλοφορία του αίματός σας. Όσο έχετε αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματός σας, πιθανότατα θα έχετε αλκοόλ στο μητρικό γάλα σας. Η άντληση και απόρριψη μπορεί να είναι ωφέλιμα για τη μητέρα μόνο για να ανακουφίσει την ενόχληση του γεμάτου στήθους και να βοηθήσει στη διατήρηση της παροχής μητρικού γάλακτος.

Εάν έχετε αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματός σας, πιθανότατα θα έχετε αλκοόλ στο μητρικό γάλα σας. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο θηλασμός όταν το αλκοόλ στο αίμα σας είναι κάτω από το νόμιμο όριο οδήγησης, πιθανότατα δεν προκαλεί βλάβη στο μωρό. Παραμένει προσωπική επιλογή εάν αποφασίσετε να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Δείτε επίσης