Καυτές πιπεριές προκάλεσαν ρήξη οισοφάγου σε 47άχρονο άνδρα

Αναφέρθηκε στο περιοδικό Journal of Emergency Medicine η περίπτωση ενός Αμερικανού άνδρα 47 ετών o οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμού φαγητού και έπαθε ρήξη οισοφάγου ύστερα από κατανάλωση πολύ καυτής πιπεριάς.

Ο άνδρας έφαγε ένα χάμπουργκερ με πολτό από την πιπεριά Bhut jolokia. Πρόκειται για μια πορτοκαλί πιπεριά που καλλιεργείται στην Ινδία και το παρατσούκλι της είναι Ghost Pepper (πιπεριά φάντασμα), η οποία θεωρείται ως η δεύτερη πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο.

Οι πιπεριές Bhut jolokia έχουν βαθμολογία 1 εκατομμύριο στην κλίμακα Σκόβιλ που μετρά πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές. Μια γλυκιά πράσινη πιπεριά έχει βαθμολογία μηδέν, το ταμπάσκο έχει βαθμολογία 100, η μεξικάνικη καυτερή πιπεριά (jalapeno) 3.500, το πιπέρι καγιέν 30.000-50.000 και το τσίλι habanero μέχρι 350.000. Η πιο καυτερή πιπεριά είναι η Carolina reaper με βαθμολογία 1,5-2 εκατομμύρια.

Το σύνδρομο Boerhaave

Αμέσως μετά την κατανάλωση της “πιπεριάς φάντασμα”, ο άνδρας ένιωσε πόνο και αίσθημα καύσου στο στόμα του. Ήπιε νερό και άρχισε να κάνει εμετό που συνοδεύτηκε από ανυπόφορο πόνο πίσω από το στέρνο και ψηλά στην κοιλιά του.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο όπου βρέθηκε ότι είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς. Για να καταπραΰνουν τον πόνο, οι γιατροί του χορήγησαν ένα κοκτέιλ φαρμάκων στο οποίο περιλαμβανόταν και ένα ένα ισχυρό οπιοειδές, η υδρομορφόνη. Στη συνέχεια οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε πάθει ρήξη μεγέθους 2,5 εκατοστών στην αριστερή πλευρά του οισοφάγου του.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και ο άνδρας οδηγήθηκε στο χειρουργείο όπου διανοίχθηκε ο θώρακάς του για να βοηθηθεί η αναπνοή του. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι, μέσω της οπής που είχε ανοιχτεί στον οισοφάγο, είχε περάσει στη θωρακική κοιλότητα μέρος του φαγητού. Μεταφέρθηκε στην εντατική και επέστρεψε στο σπίτι του έπειτα από 23 ημέρες νοσηλείας με έναν γαστρικό σωλήνα στο στομάχι του για να λαμβάνει τροφή.

Όπως εξήγησαν οι γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και το Ιατρικό Κέντρο της Κομητείας Αλαμέντα στο Ώκλαντ, ο άνδρας υπέστη αυτόματη ρήξη του οισοφάγου (σύνδρομο Boerhaave) που κατά κανόνα οφείλεται στην απότομη αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ρήξη οισοφάγου εντοπίζεται στο τμήμα του οισοφάγου που βρίσκεται πάνω από το διάφραγμα και συνήθως έπεται ενός εξαιρετικά επίπονου εμετού. Η αυτόματη ρήξη του οισοφάγου ή σύνδρομο Boerhaave είναι μία κατάσταση που σπάνια συναντούν οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών και η οποία συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Υψίστης σημασίας είναι η γρήγορη διάγνωση ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί λαθεμένα ότι υπάρχει απλή δυσφορία έπειτα από ένα μεγάλο, πικάντικο γεύμα.

Είναι άγνωστη η ακριβής αιτία που προκάλεσε τη ρήξη οισοφάγου στον 47άχρονο άνδρα. Μπορεί να έπαιξε ρόλο η έκθεση στην καψαϊκίνη (η ουσία που κάνει καυτές τις καυτερές), ο εμετός ή και άλλοι μηχανισμοί.

Δείτε επίσης