Ένα αβοκάντο την εβδομάδα συνδέεται με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου

Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αβοκάντο την εβδομάδα συνδέεται με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά 16%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες αμερικανικές μελέτες: τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας (Health Professionals Follow-Up Study) και τη Μελέτη για την Υγεία των Νοσοκόμων (Nurses’ Health Study). Μεταξύ 1986 και 2016, οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 41.000 άνδρες στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας (ηλικίας 40-75 ετών) και περισσότερες από 68.000 γυναίκες (ηλικίας 30-55 ετών) στη Μελέτη για την Υγεία των Νοσοκόμων.

Για να λάβουν μέρος στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι μην έχουν προηγουμένως εμφανίσει καρκίνο, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό. Κάθε δύο χρόνια από την έναρξη, συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους και κάθε τέσσερα χρόνια, συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο για το τι έτρωγαν.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού, που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της 30ετούς περιόδου μελέτης. Όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες αβοκάντο κάθε εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με εκείνους που απέφευγαν ή έτρωγαν σπάνια το φρούτο. Μια μερίδα αβοκάντο ορίστηκε ως μισό αβοκάντο -περίπου 80 γραμμάρια.

Η αντικατάσταση μισής μερίδας αυγού, βουτύρου, τυριού, μαργαρίνης ή επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συσχετίστηκε με 16-22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αλλά η αντικατάσταση μισής μερίδας αβοκάντο την ημέρα με την ίδια ποσότητα ελαιολάδου, ξηρών καρπών και άλλων φυτικών ελαίων δεν έδειξε επιπλέον όφελος.

Τα δυνατά σημεία της μελέτης είναι ότι συμμετείχαν πάνω από 110.000 άτομα και υπήρχε μια μακρά περίοδο παρακολούθησης. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το αν οι άνθρωποι κάπνιζαν ή όχι, το σωματικό τους βάρος, το πόσο δραστήριοι ήταν και τα φάρμακα που έπαιρναν.

Ωστόσο, ένας από τους μεγάλους περιορισμούς είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί επαγγελματίες υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλες ομάδες πληθυσμού.

Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι οι πληροφορίες για τη διατροφή τους αναφέρθηκε από τους ίδιους. Οι συμμετέχοντες μπορεί να έχουν αναφέρει μια όχι και τόσο αντικειμενική πρόσληψη αβοκάντο -ποιος μπορεί να θυμηθεί με ακρίβεια τι έφαγε τον περασμένο μήνα, πόσο μάλλον τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Αυτός ο τύπος μελέτης είναι μια μελέτη παρατήρησης, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση αβοκάντο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μπορεί μόνο να δείξει ότι υπάρχει μια πιθανή (στατιστικά σημαντική) σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι είχαν υψηλότερη πρόσληψη αβοκάντο είχαν επίσης καλύτερη ποιότητα διατροφής, τρώγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς. Αυτό δείχνει ότι καμία μεμονωμένη τροφή όπως το αβοκάντο δεν είναι η λύση για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Η συνολικά υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία θρεπτικών τροφών είναι το κλειδί για την καλή υγεία της καρδιάς.

Η συνολική ποιότητα της διατροφής έχει σημασία και είναι εξίσου σημαντικό να τρώτε λιγότερο αλάτι, τρόφιμα και ποτά που περιέχουν υψηλές ποσότητες ελεύθερων σακχάρων και λιπαρών τροφών.

Ενώ η μελέτη έχει μερικά πολλά υποσχόμενα ευρήματα για να ενθαρρύνει την προσθήκη αβοκάντο στη διατροφή, δεν αρέσει σε όλους η γεύση αυτού του φρούτου. Μπορεί επίσης να είναι ακριβό για μερικούς ανθρώπους.

Θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φυστικοβούτυρο, αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, φιστίκια, κραμβέλαιο, ελαιόλαδο, ελιές και σπόρους, όπως σπόρους κολοκύθας και σουσάμι, καθώς αυτά είναι επίσης εξαιρετικές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών, το καρδιο-υγιεινό λίπος που βρίσκεται στο αβοκάντο.

Παρόλο που η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, το να είστε δραστήριοι, να μην καπνίζετε και να μειώσετε την πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς.

Πηγή: Avocado Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in US Adults.

Δείτε επίσης