Το μαγνήσιο βοηθάει στη σύνθεση της βιταμίνης D

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition από ερευνητές του Cancer Center της Vanderbilt-Ingram με επικεφαλής τον καθηγητής Qi Dai, δείχνει ότι το μαγνήσιο βελτιστοποιεί τη βιταμίνη D: την αυξάνει σε άτομα με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D και την μειώνει σε άτομα με υψηλά επίπεδα.

Η μελέτη είναι σημαντική λόγω των αμφιλεγόμενων ευρημάτων από τη συνεχιζόμενη έρευνα για τη συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης D με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης μελέτης VITAL. Επιβεβαιώνει μια προηγούμενη μελέτη του 2013 που συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.

Η μελέτη βρήκε επίσης κάτι νέο, ότι το μαγνήσιο έχει ρυθμιστικό ρόλο σε άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η έρευνα παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι το μαγνήσιο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D δεν σχετίστηκε με καρδιαγγειακές παθήσεις στην πρόσφατη μελέτη VITAL. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που συζητούνται σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου που βασίζεται σε μελέτες παρατήρησης και κλινικές δοκιμές. Οι πληροφορίες είναι ανάμικτες μέχρι στιγμής.

Σε ορισμένα άτομα η βιταμίνη D δεν αυξάνεται σημαντικά ακόμα και όταν τους χορηγηθούν συμπληρώματα υψηλής δοσολογίας. Έτσι οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για το ρόλο που μπορεί να παίζει το μαγνήσιο σ’ αυτό το φαινόμενο. «Η ανεπάρκεια μαγνησίου διακόπτει τη σύνθεση και τον μεταβολισμό της βιταμίνης D», δήλωσε ο Dai.

Η μελέτη περιελάμβανε 250 άτομα που ήταν πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου είτε λόγω είτε παραγόντων κινδύνου είτε επειδή του είχε γίνει εξαγωγή προκαρκινικού πολύποδα. Οι δόσεις του μαγνησίου και του εικονικού φαρμάκου προσαρμόστηκαν με βάση τη δίαιτά τους.

Οι ερευνητές είπαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι κάτι που έχει αναγνωριστεί ως πιθανό πρόβλημα υγείας σε αρκετά μεγάλη κλίμακα στις ΗΠΑ. Πολλοί άνθρωποι έχουν λάβει συστάσεις από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D για να αυξήσουν τα επίπεδά τους με βάση τις εξετάσεις αίματος. Πέρα από τη βιταμίνη D, η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν έχει δοθεί μεγάλη σημασία αλλά συχνά οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετό μαγνήσιο.

Τροφές με υψηλά επίπεδα μαγνησίου περιλαμβάνουν σκούρα πράσινα φύλλα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαύρη σοκολάτα, λιπαρά ψάρια όπως ο σολομό, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο.

Πηγή: Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial.

Δείτε επίσης