Υψηλά επίπεδα αρσενικού στις παιδικές τροφές

Το 50% των προϊόντων διατροφής με ρύζι για μωρά εξακολουθεί να περιέχει υψηλή ποσότητα αρσενικού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE από Βρετανούς επιστήμονες.

Το αρσενικό δημιουργεί οργανικές και ανόργανες ενώσεις εκ των οποίων οι ανόργανες είναι μεγάλης τοξικότητας (περιέχουν οξυγόνο, σίδηρο, θείο και χλώριο). Παρεμβαίνει στη λειτουργία των κυττάρων προκαλώντας αδρανοποίηση ενζύμων ενώ έχει συνδεθεί με διάφορους καρκίνους.

Το αρσενικό βρίσκεται σε διάφορες τροφές, ιδιαίτερα στα ψάρια, στα οστρακοειδή, στο κρέας, στα πουλερικά και στα γαλακτοκομικά αλλά σ’ αυτά τα τρόφιμα είναι οργανικής μορφής και αποβάλλεται μέσω των ούρων χωρίς να εμφανίζει τοξικότητα.

Το ρύζι έχει αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις ανόργανου αρσενικού σε σχέση με άλλα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό συμβαίνει διότι το ρύζι απορροφά περισσότερο αρσενικό από το έδαφος σε σχέση με άλλα φυτά. Μάλιστα, το καστανό ρύζι περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα από το άσπρο γιατί το δηλητήριο έχει την τάση να συσσωρεύεται στη φλούδα του ρυζιού. Το ρύζι έχει τυπικά 10 φορές περισσότερο ανόργανο αρσενικό από άλλα τρόφιμα και η χρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών προβλημάτων, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της βλάβης του νευρικού συστήματος.

Μεταξύ των φρούτων, έχει βρεθεί ότι ο χυμός μήλου περιέχει σημαντικές ποσότητες αρσενικού.

Περισσότερο πρέπει να ανησυχούν για το αρσενικό οι έγκυες γυναίκες και αυτές που έχουν μωρά. Η τροφή που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο δηλητηρίασης ένα μωρό είναι το βρεφικό γάλα που παρασκευάζεται από σιρόπι καφέ ρυζιού. Να σημειωθεί ότι το ρύζι και τα προϊόντα με βάση το ρύζι είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους γονείς, που χρησιμοποιείται ευρέως κατά τον απογαλακτισμό και για τη διατροφή των μικρών παιδιών.

Τον Ιανουάριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε ανώτατο όριο ανόργανου αρσενικού στους κατασκευαστές τροφίμων προκειμένου να μετριάσει τους κινδύνους για την υγεία από αυτό το δηλητήριο. Όμως, ερευνητές από το Institute for Global Food Security στο Queen’s University, στο Μπέλφαστ, βρήκαν ότι λίγα έχουν αλλάξει από τότε που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος και ότι το 50% των τροφών με ρύζι που απευθύνεται σε μωρά εξακολουθούν να περιέχουν ένα παράνομο επίπεδο ανόργανου αρσενικού.

Ο καθηγητής Andrew Meharg, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής φυτικών και εδαφολογικών επιστημών, δήλωσε: “Αυτή η έρευνα έδειξε ότι τα μωρά εκτίθενται σε παράνομες ποσότητες αρσενικού παρά την κοινοτική νομοθεσία που έγινε για να αντιμετωπισθεί αυτή η συγκεκριμένη πρόκληση για την υγεία. Τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις βλαβερές συνέπειες του αρσενικού το οποίο μπορεί να αποτρέψει την υγιή ανάπτυξή τους, τη νοημοσύνη τους και το ανοσοποιητικό σύστημα​​”.

Καθώς τα μωρά αναπτύσσονται ταχύτατα, βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο ανάπτυξης και οι βλαβερές επιδράσεις του αρσενικού μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών τρώνε περίπου τριπλάσια τροφή, ανάλογα με το σωματικό τους βάρος, σε σχέση με τους ενήλικες, που σημαίνει ότι έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη έκθεση στο ανόργανο αρσενικό από το ίδιο είδος τροφής.

Υψηλά επίπεδα αρσενικού μετά τον απογαλακτισμό

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα αρσενικού στα δείγματα ούρων σε μωρά που θηλάστηκαν ή τράφηκαν πριν και μετά τον απογαλακτισμό. Υψηλότερη συγκέντρωση αρσενικού βρέθηκε στα βρέφη που έλαβαν τροφή με φόρμουλα, ιδιαίτερα μεταξύ αυτών που τρέφονταν με μη γαλακτοκομικά παρασκευάσματα που περιλαμβάνουν ρύζι και προορίζονται για βρέφη με διατροφικές δυσανεξίες π.χ. στο σιτάρι ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η διαδικασία απογαλακτισμού αύξησε περαιτέρω την έκθεση των μωρών. Τα βρέφη ήταν 5 φορές πιο εκτεθειμένα στο αρσενικό μετά τη διαδικασία απογαλακτισμού, βρήκε η μελέτη επισημαίνοντας τη σαφή σχέση μεταξύ των προϊόντων με βάση το ρύζι και της έκθεσης στο αρσενικό.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης προϊόντα για βρέφη που περιέχουν ρύζι πριν και μετά την επιβολή του νόμου και βρήκαν ότι υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα αρσενικού στις παιδικές τροφές μετά την ισχύ των νέων κανονισμών. Σχεδόν το 50% των προϊόντων με βάση το ρύζι που διατίθενται ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά περιείχαν περισσότερη ποσότητα από το ανώτατο όριο του αρσενικού που προβλέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ο καθηγητής Meharg ανέφερε: “Τα προϊόντα όπως τα κέικ ρυζιού και τα δημητριακά ρυζιού είναι κοινά στις δίαιτες των μωρών. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των κράκερς για μωρά που κυκλοφορούσαν ειδικά για παιδιά υπερέβησαν τη μέγιστη ποσότητα αρσενικού.

Μια προηγούμενη έρευνα του Meharg βρήκε μια απλή διαδικασία που μπορεί να αφαιρέσει έως και το 80% του αρσενικού από το ρύζι.

Ο καθηγητής ανέφερε: «Μπορούν να ληφθούν απλά μέτρα για τη δραστική μείωση του αρσενικού στα προϊόντα αυτά ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία για τους κατασκευαστές να πωλούν προϊόντα με τέτοια επιβλαβή επίπεδα αυτής της καρκινογόνου ουσίας. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να λογοδοτούν για την πώληση προϊόντων που δεν πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα της ΕΕ. Οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιεύουν τα επίπεδα αρσενικού στα προϊόντα τους ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος”.

Δείτε επίσης