Συχνά λέγεται ότι η ευαισθησία στη γλουτένη, μια κατάσταση που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με την κοιλιοκάκη αλλά δεν συνδέεται με εντερική βλάβη, βρίσκεται “στο μυαλό” των ασθενών. Ωστόσο μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πρόκειται για πραγματική πάθηση.
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που τυπικά υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Προκαλεί πραγματικό πρόβλημα και δεν είναι κατά φαντασίαν πάθηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut.
Όπως διαπίστωσε ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν σωματικές αλλαγές έπειτα από κατανάλωση γλουτένης οι οποίες είναι διαφορετικές από εκείνες που συνοδεύουν την δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) αλλά δεν συνδέεται με τις εντερικές βλάβες που προκαλεί η τελευταία.
Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει την ύπαρξη βιολογικών επιδράσεων στους πάσχοντες, σύμφωνα με τον Άρμιν Αλεντίνι, επίκουρο καθηγητή στο Ίδρυμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα συμβάλλουν στην αναγνώριση της ασθένειας διότι είναι αληθινή. Υπάρχουν πράγματι άνθρωποι που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη ούτε από αλλεργία στα σιτηρά, όμως έχουν ευαισθησία σε αυτά».
Τα συμπτώματα
Οι πάσχοντες από ευαισθησία στη γλουτένη εκδηλώνουν συμπτώματα έπειτα από την κατανάλωσή της, τα οποία μπορεί να είναι «φούσκωμα», πόνος στην κοιλιά και διάρροια, καθώς και κόπωση, πονοκέφαλος, άγχος και προβλήματα μνήμης και σκέψης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Η ευαισθησία αυτή είναι εντελώς διαφορετική από την κοιλιοκάκη η οποία είναι γενετική διαταραχή.
Υπολογίζεται ότι ποσοστό μέχρι 6% του πληθυσμού πάσχει από ευαισθησία στη γλουτένη. Σχετικά με την κοιλιοκάκη, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι πάσχουν 1 στα 140 άτομα. Στην κοιλιοκάκη, το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει το λεπτό έντερο μετά από την κατανάλωση γλουτένης, προκαλώντας πρήξιμο, δυσκοιλιότητα, χρόνια διάρροια, πόνο στο στομάχι, εμετό, και κόπωση.
Στη μελέτη συμμετείχαν 80 άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη, 40 άτομα με κοιλιοκάκη και 40 υγιή άτομα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος και από τις τρεις ομάδες εθελοντών και εντόπισαν δείκτες δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στα δείγματα αίματος των ατόμων με κοιλιοκάκη δεν βρέθηκε αυξημένη δραστηριότητα του έμφυτου του ανοσοποιητικού συστήματος, παρότι η εν λόγω ομάδα αντιμετωπίζει σημαντική εντερική βλάβη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι η εντερική ανοσολογική απόκριση στα άτομα με κοιλιοκάκη έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τα μικρόβια που ταξιδεύουν μέσω του κατεστραμμένου εντερικού φραγμού, κάτι που σταματά τη φλεγμονή.
Για τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη παρατηρήθηκε μια διαφορετική ανοσολογική δραστηριότητα. Το συμπέρασμά ήταν ότι οι πάσχοντες από ευαισθησία εκδήλωναν τα συμπτώματα όταν κατανάλωναν την πρωτεΐνη έχοντας μια ανοσολογική αντίδραση λιγότερο εστιασμένη και περισσότερο γενικευμένη απ’ ό,τι στους ασθενείς με κοιλιοκάκη.
Τα τελευταία χρόνια, η ευαισθησία στη γλουτένη έχει προκαλέσει αμηχανία τους επιστήμονες διότι δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τους βαθύτερους μηχανισμούς της διαταραχής.