Και τα λάιτ αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ακόμα κι αν αυτά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά και όχι ζάχαρη, γράφουν στο περιοδικό European Journal of Endocrinology Σουηδοί ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Πιο συγκεκριμένα, δύο ή περισσότερα αναψυκτικά των 200 ml,  είτε με ζάχαρη είτε λάιτ, την ημέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους έπιναν σποραδικά αναψυκτικά.

Η μελέτη αφορούσε 2.874 εθελοντές, ηλικίας άνω των 35 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες απαντώντας μεταξύ άλλων σε ερωτήματα για την κατανάλωση αναψυκτικών. Τα δύο τρίτα από τους συμμετέχοντες έπιναν τακτικά αναψυκτικά, με το 6% να υπερβαίνουν τα 2 ποτήρια την ημέρα. Οι μισοί σχεδόν εθελοντές έπασχαν από διαβήτη.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως όσοι έπιναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά των 200 ml την ημέρα είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 4,5 φορές για όσους έπιναν πέντε ή περισσότερα αναψυκτικά. Τα αποτελέσματα ήταν περίπου ίδια είτε τα αναψυκτικά ήταν λάιτ είτε περιείχαν ζάχαρη.

Ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξανόταν από το πρώτο ποτήρι (200 ml) αναψυκτικού: κατά 21% όταν περιείχε ζάχαρη και κατά 18% όταν δεν περιείχε, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν αναψυκτικά.

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Josefin Edwall Lofvenborg ανέφερε ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα λάιτ αναψυκτικά αυξάνουν την όρεξη για γλυκά και οδηγούν σε άνοδο του σωματικού βάρους, κάτι που σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Επίσης τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν χημικές αντιδράσεις με το σωματικό λίπος και με τα βακτήρια του εντέρου, αυξάνοντας την αντίσταση των κυττάρων απέναντι σην είσοδο της γλυκόζης, πρόσθεσε η ειδικός.

Αναψυκτικά και διαβήτης τύπου 1,5

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αναψυκτικά αύξησαν επίσης τον κίνδυνο μιας λιγότερο συχνής κατάστασης που ονομάζεται λανθάνων αυτοάνοσος διαβήτη των ενηλίκων (latent autoimmune diabetes in adults ή Lada) και μοιράζεται τα χαρακτηριστικά τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του τύπου 2 – γι’ αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως διαβήτης τύπου 1,5. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μορφή του διαβήτη είναι μια πολύ αργή έναρξη του τύπου 1.

“Σε αυτή τη μελέτη μείναμε έκπληκτοι από την αύξηση του κινδύνου για την ανάπτυξη λανθάνοντα αυτοάνοσου διαβήτη, πίνοντας αναψυκτικά”, ανέφερε η Lofvenborg. “Το επόμενο σχέδιό μας είναι να διερευνήσουμε τι θα μπορούσε να αποτελεί αντιμετώπιση για αυτόν τον κίνδυνο, όπως π.χ. η κατανάλωση λιπαρών ψαριών”.

Δείτε επίσης