‘Ισως έχετε δει πολλές φορές μια γυναίκα να τρώει όταν ο σύντροφός της έχει ήδη τελειώσει το γεύμα του.
Κορεάτες ερευνητές ανακάλυψαν το γιατί: άνδρες και γυναίκες μασάνε τη τροφή διαφορετικά την τροφή τους.
Οι άνδρες δαγκώνουν μεγαλύτερες μπουκιές στο φαγητό τους- που σημαίνει ότι τελειώνουν πιο γρήγορα ενώ οι γυναίκες μασούν κάθε μπουκιά περισσότερες φορές και έτσι χρειάζονται πιο πολύ χρόνο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν 24 άντρες και 24 γυναίκες που ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Semyung στη Νότια Κορέα. Προκειμένου να αναλύσουν το ρυθμό μασήματος κάθε ατόμου, τους έβαλαν ηλεκτρόδια στα σαγόνια την ώρα που κατανάλωναν 152 γραμμάρια βρασμένο λευκό ρύζι.
Κατέγραψαν το μέγεθος των μπουκιών, το συνολικό χρόνο μάσησης ανά μπουκιά, τον αριθμό των μπουκιών και τελικά πόση ώρα χρειάστηκε ένα άτομο για να φάει όλο του το γεύμα.
Υπήρχε μια μεγάλη διακύμανση από άτομο σε άτομο τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και των γυναικών για κάθε παράμετρο που κατέγραψαν.
Ωστόσο οι άνδρες συνήθιζαν να λάμβαναν μεγαλύτερες μπουκιές και να μασούν πιο δυνατά, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να καταναλώσουν το γεύμα τους πιο γρήγορα από ό, τι οι γυναίκες.
Αν και οι γυναίκες βρέθηκε να έχουν τον ίδιο ρυθμό μασήματος της τροφής με τους άνδρες, μασούσαν κάθε μπουκιά περισσότερες φορές, επιβραδύνοντας το συνολικό χρόνο που χρειάστηκε να φάνε ο γεύμα τους.
Καλό μάσημα ίσον καλύτερη πέψη
Οι ειδικοί λένε πως είναι σημαντικό να μασάει κανείς καλά τις μπουκιές του. Το μάσημα διασπά την τροφή σε πολλά μικρά κομμάτια κι αυτό αυξάνει το εμβαδόν επιφάνειας στο οποίο επιδρούν τα πεπτικά ένζυμα κάτι που βοηθά στην κατάποση και στην πέψη.
Επιπλέον, το καλό μάσημα στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο μέσω του τριδύμου νεύρου στο πρόσωπο. Ο εγκέφαλος στη συνέχεια στέλνει τα σήματα κάτω από το πνευμονογαστρικό νεύρο (το μεγάλο νεύρο που συνδέει την περιοχή της κοιλιάς) για να πει το στομάχι να ξεκινήσει την έκκριση οξέων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τροφή που φθάνει. Μασώντας παράγεται επίσης σάλιο από τους σιελογόνους αδένες, το οποίο αναμιγνύεται με το φαγητό, διασφαλίζοντας ότι θα αφομοιωθούν καλύτερα οι τροφές που ταξιδεύουν μέσω του πεπτικού συστήματος. Τέλος, το σάλιο είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό του στόματός μας όταν τρώμε.
Ο Cary Cooper, καθηγητής οργανωτικής ψυχολογίας και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ δήλωσε ότι μασούν διαφορετικά την τροφή τους όχι μόνο τα δύο φύλα αλλά γενικότερα οι δύο τύποι προσωπικότητας. Οι άνθρωποι με προσωπικότητες «τύπου Α» – αυτοί που συνήθως κινούνται γρήγορα, είναι ανυπόμονοι και φιλόδοξοι – έχουν την τάση να τρώνε γρήγορα. Αντίθετα, οι «τύπου Β» χαρακτήρες – οι οποίοι είναι γενικά πιο χαλαροί, -προσεγγίζουν τη ζωή με περισσότερη υπομονή – απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο τα γεύματα τους, είπε ο Cooper.
Κατά μέσο όρο, πιστεύεται ότι μασάμε 800 έως 1400 φορές την ημέρα. Οι ειδικοί λένε ότι η τροφή έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, έχει γίνει πιο εύπεπτη από παλιά, και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μασάμε τόσο συχνά όσο στο παρελθόν. Μόνο τα ωμά φρούτα τα λαχανικά και το κρέας, απαιτούν περισσότερο μάσημα.
Όχι μόνο η διατροφή έχει γίνει πιο ήπια αλλά ένα μεγάλο μέρος των θερμίδων προέρχεται από τα αναψυκτικά τα οποία δεν χρειάζονται μάσημα. Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν στοιχεία, οι έφηβοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο 223 θερμίδες την ημέρα από τα αναψυκτικά και 213 θερμίδες την ημέρα από τις πίτσες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physiology and Behaviour.