Είναι η διατροφή με μέτρια πρωτεΐνη το κλειδί της μακροζωίας;

Σε μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Waseda, νεαρά και μεσήλικα ποντίκια τράφηκαν με ισοθερμιδικές δίαιτες που διέφεραν σε ποσότητες πρωτεΐνης. Τα ποντίκια που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες διαιτητικών πρωτεϊνών (από 25% και 35%) εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και λίπους στο συκώτι.

Το είδος της τροφής που καταναλώνουμε επηρεάζει την υγεία και τη μακροζωία μας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των διατροφικών απαιτήσεων που σχετίζονται με την ηλικία και της μεταβολικής υγείας. Η βέλτιστη διατροφή ανάλογα με την ηλικία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μεταβολικής υγείας, βελτιώνοντας έτσι τη διάρκεια της υγείας (περίοδος ζωής χωρίς ασθένειες) και τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου.

Διαφορετικές διατροφικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν ποικίλη πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την υγεία και τη διάρκεια ζωής των τρωκτικών και των πρωτευόντων. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες ανέφεραν τη συσχέτιση των διατροφικών μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) με την καρδιομεταβολική υγεία και τη γήρανση σε ποντίκια. Ωστόσο, η ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλωθεί για τη διατήρηση της μεταβολικής υγείας δεν είναι γνωστή.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό GeroScience, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Yoshitaka Kondo από το Πανεπιστήμιο Waseda της Ιαπωνίας, ερεύνησε την ποσότητα της διατροφικής πρωτεΐνης που απαιτείται για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας σε ποντίκια που πλησιάζουν σε μεγάλη ηλικία.

Οι ερευνητές πήραν νεαρά (6 μηνών) και μεσήλικα (16 μηνών) αρσενικά ποντίκια του τύπου C57BL/6NCr που τράφηκαν με ισοθερμιδικές δίαιτες με ποικίλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (από 5% έως 45%) για δύο μήνες. Μετά από δύο μήνες, η επίδραση της πρωτεϊνική διατροφής αξιολογήθηκε με βάση τις μετρήσεις του βάρους των σκελετικών μυών, τα προφίλ λιπιδίων του ήπατος και την ανάλυση του προφίλ των αμινοξέων στο αίμα.

Όταν ρωτήθηκε για το κίνητρο πίσω από τη μελέτη, ο Kondo είπε: «Η βέλτιστη ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών για ιδανικά αποτελέσματα υγείας μπορεί να ποικίλλει σε διαφορετικά στάδια ζωής. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης της θνησιμότητας ανάλογα με την ηλικία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αλλάζοντας την αναλογία της διατροφικής πρωτεΐνης προς υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στα γηρατειά σε ποντίκια. Ωστόσο, η ποσότητα της πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνεται για να διατηρηθεί η μεταβολική υγεία όσο πλησιάζει η τρίτη ηλικία είναι ακόμα ασαφής».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση μιας διατροφής χαμηλής πρωτεΐνης οδήγησε στην ανάπτυξη ήπιου λιπώδους ήπατος, με αυξημένα επίπεδα ηπατικών λιπιδίων σε μεσήλικες ποντικούς σε σύγκριση με νεαρά ποντίκια. Αντίθετα, μια διατροφή μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες οδήγησε σε μειωμένες συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα και επίπεδα λιπιδίων στο συκώτι και στο αίμα. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι μια διατροφή μέτριας πρωτεΐνης (από 25% και 35%) διατήρησε τόσο τα νεαρά όσο και τα μεσήλικα ποντίκια μεταβολικά πιο υγιή.

Κατά την εξέταση της επίδρασης των ποικίλων πρωτεϊνικών διατροφών στις συγκεντρώσεις αμινοξέων στο αίμα σε ποντίκια και των δύο ηλικιακών ομάδων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συγκέντρωση στο αίμα των μεμονωμένων αμινοξέων ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τη διατροφική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό επικυρώθηκε περαιτέρω χρησιμοποιώντας ανάλυση των αμινοξέων του αίματος. Επιπλέον, τα προφίλ αμινοξέων στο πλάσμα που αποκαλύφθηκαν έδειξαν τη συσχέτιση μεταξύ της διαφορετικής πρόσληψης πρωτεΐνης και των ποικίλων ποσοτήτων ηπατικών τριγλυκεριδίων και επιπέδων χοληστερόλης.

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της μελέτης τους στη δημόσια υγεία, ο Kondo παρατήρησε ότι οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής, είναι υψηλότερες στα νεότερα ποντίκια, μειώνονται στη μέση ηλικία και αυξάνονται ξανά στα ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης. Το ίδιο μοτίβο θα μπορούσε να ισχύει και για τους ανθρώπους. Η ιδανική ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών σε κάθε στάδιο της ζωής θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τη διάρκεια της υγείας.

Συμπερασματικά, μια ισορροπημένη διατροφή με μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης θα μπορούσε να είναι το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή.

Περισσότερες πληροφορίες: Yoshitaka Kondo et al, Moderate protein intake percentage in mice for maintaining metabolic health during approach to old age, GeroScience (2023). DOI: 10.1007/s11357-023-00797-3.

Δείτε επίσης