Τα αναψυκτικά διαίτης επικίνδυνα για εγκεφαλικό και άνοια

Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης τα οποία περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές που δεν παρέχουν θερμίδες, ίσως είναι χειρότερα από τα αναψυκτικά με ζάχαρη για τον εγκέφαλο, βρήκαν Αμερικανοί ερευνητές.

Τα αναψυκτικά διαίτης τριπλασιάζουν τον κίνδυνο για άνοια ή ισχαιμικό εγκεφαλικό σύμφωνα με δύο αμερικανικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Stroke και στο περιοδικό Alzheimer & Dementia.

Οι  μελέτες έγιναν από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής τον Matthew Pase του Τμήματος Νευρολογίας, περιλαμβάνοντας δεδομένα για περίπου 4.000 άτομα τα οποία συμμετείχαν στην περίφημη Framingham Heart Study. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε στη δεκαετία του 1950 στη πόλη Φράμινγχαμ και πλέον παρακολουθεί τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων συμμετεχόντων.

Το δείγμα που αφορούσε την έρευνα για τα εγκεφαλικά επεισόδια περιελάμβανε 2.888 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών (μέση ηλικία, 62 έτη) και το δείγμα που αφορούσε την άνοια περιελάμβανε 1.484 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών (μέση ηλικία 69 ετών).

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια πρόσληψης τροφής. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην πρόσληψη ποτών από το 1991 έως το 2001 και στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας τα επόμενα 10 χρόνια.

Υπήρξαν 97 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου (τα 82 ήταν ισχαιμικά περιστατικά) και 81 περιπτώσεις άνοιας (63 συνεπείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μετά από προσαρμογές για την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση (για την ανάλυση της άνοιας), τη πρόσληψη θερμίδων, την ποιότητα διατροφής, τη σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα, η υψηλότερη πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών μέσω αναψυκτικών συνδεόταν με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, για νόσο Αλτσχάιμερ και για άνοια από όλες τις αιτίες.

Τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά αναψυκτικά διαίτης είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ ή να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τέτοια ροφήματα.

“Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό διαίτης κάθε μέρα είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβωτικού εγκεφαλικού ή άνοιας”, έγραψαν οι ερευνητές.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τα αναψυκτικά διαίτης συνδέονται με την άνοια, κάτι που προκάλεσε έκπληξη.

Παραδόξως, τα ζαχαρούχα ποτά δεν συσχετίστηκαν με εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια αλλά τα άτομα που κατανάλωναν συχνά αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με ζάχαρη (πάνω από δύο την ημέρα), ήταν πιθανότερο να έχουν χειρότερη μνήμη, μικρότερο εγκεφαλικό όγκο και ιδίως μικρότερο ιππόκαμπο, μια δομή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μνήμη. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Τα αναψυκτικά διαίτης προβάλλονται σήμερα ως μια υγιεινή επιλογή έναντι του σακχαρούχων γι’ αυτό και οι πωλήσεις τους έχουν εκτοξευτεί, ωστόσο ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι κι αυτά, όταν καταναλώνονται καθημερινά, κρύβουν κινδύνους.

Ο Pase είπε ότι αντί για αναψυκτικά με φυσικά ή τεχνητά γλυκαντικά πρέπει να ακολουθεί κανείς την παραδοσιακή εναλλακτική λύση: να πίνει απλώς νερό.

Δείτε επίσης