Τα παιδιά προσέχουν περισσότερο στο μάθημα όταν είναι όρθια

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Health Promotion από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μαρκ Μπέντεν, οι μαθητές του δημοτικού είναι πιο προσεκτικοί όταν στέκονται όρθιοι στο μάθημα και μαθαίνουν περισσότερα πράγματα.

Έτσι οι ερευνητές προτείνουν, αντί του παραδοσιακού θρανίου, ένα εργονομικό γραφείο που κρατά όρθιο τον μαθητή. Αυτό κατά τη γνώμη τους, μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη συγκέντρωση και στη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας.

Οι Αμερικανοί ερευνητές πειραματίστηκαν με περίπου 300 μαθητές διαφόρων τάξεων του δημοτικού επί ένα σχολικό έτος. Οι μαθητές είχαν χωρισθεί σε δύο ομάδες: των καθιστών και των ορθίων.

Το ειδικά σχεδιασμένο θρανίο για τους ορθίους διέθετε ένα απομακρυσμένο κάθισμα, για την περίπτωση που ο μαθητής θέλει να ξεκουραστεί, αλλά είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να τους ενθαρρύνει να παραμένει όρθιοι για αρκετή ώρα.

Οι μαθητές επέλεγαν αν θα κάθονταν ή θα έμεναν όρθιοι, ανάλογα με τη διάθεσή τους.

Θερμίδες και παραγωγικότητα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, οι μαθητές που παρακολουθούσαν το μάθημα όρθιοι είχαν 12% καλύτερη προσοχή, κατά μέσο όρο. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου επτά λεπτά πρόσθετο χρόνο μάθησης, ανά σχολική ώρα.

Η βελτίωση της προσοχής και της επίδοσης των μαθητών που ήταν όρθιοι μετρήθηκε με διάφορες παραμέτρους, όπως το πόσο γρήγορα και πετυχημένα απαντούσαν σε μια ερώτηση, πόσο σήκωναν το χέρι τους, πόσο έδειχναν γενικότερη διάθεση συμμετοχής και πόσο λιγότερο παρενοχλούσαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Εκτός από τα εκπαιδευτικά οφέλη, τα γραφεία για όρθιους μαθητές καταπολεμούν την παχυσαρκία και μετριάζουν το στρες που δέχεται η σπονδυλική στήλη στην περιοχή της μέσης λόγω της συνεχούς καθιστικής στάσης στα συμβατικά θρανεία. Επίσης, τα παιδιά, που συνήθως είναι δραστήρια, μπορούν να σπάσουν την μονοτονία της καθιστικής στάσης στεκόμενα όρθια.

Προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχαν δείξει ότι, χάρη στα γραφεία για ορθίους, οι μαθητές καταναλώνουν 15% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τους συμμαθητές τους που κάθονται στα παραδοσιακά θρανία, ποσοστό που αυξάνεται στο 25%, αν ένας μαθητής είναι παχύσαρκος.

Τα γραφεία για ορθίους είναι μια τάση που κερδίζει έδαφος στον επχειρηματικό και επαγγελματικό τομέα, όπου, σύμφωνα με άλλες μελέτες, φαίνεται να αυξάνει την παραγωγικότητα.

Δείτε επίσης