Δίαιτα: Η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης οδηγεί σε πιο υγιεινή διατροφή

Η κατανάλωση μιας μεγαλύτερης αναλογίας πρωτεΐνης όταν κάνετε δίαιτα οδηγεί σε καλύτερες επιλογές τροφίμων και βοηθά στην αποφυγή της απώλειας μυϊκής μάζας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers.

Η ανάλυση συγκεντρωτικών δεδομένων από πολλαπλές δοκιμές απώλειας βάρους που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του Rutgers δείχνει ότι η αύξηση της ποσότητας πρωτεΐνης έστω και ελαφρά, από το 18% της πρόσληψης τροφής ενός ατόμου στο 20%, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα των διατροφικών επιλογών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Obesity.

«Είναι κάπως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μια αυτοεπιλεγμένη, ελαφρώς υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της δίαιτας συνοδεύεται από υψηλότερη πρόσληψη πράσινων λαχανικών και μειωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών και πρόσθετης ζάχαρης», δήλωσε η Sue Shapses, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Rutgers School of Environmental and Biological Sciences. «Αλλά αυτό ακριβώς βρήκαμε».

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μετρίως υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης παρείχε ένα άλλο όφελος για όσους έκαναν δίαιτα: μειωμένη απώλεια άλιπης μάζας σώματος που συχνά σχετίζεται με απώλεια βάρους.

Τα σχήματα απώλειας βάρους που χρησιμοποιούν περιορισμούς θερμίδων μπορούν συχνά να ωθήσουν όσους κάνουν δίαιτα να μειώσουν την πρόσληψη υγιεινών τροφών που περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και ψευδάργυρο. Η κατάποση υψηλότερων επιπέδων πρωτεϊνών συχνά συνδέεται με πιο υγιεινά αποτελέσματα, αλλά η σχέση μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και της ποιότητας της διατροφής είναι ελάχιστα κατανοητή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ο αντίκτυπος της επιλεγμένης διατροφικής πρωτεΐνης στην ποιότητα της διατροφής δεν έχει εξεταστεί στο παρελθόν, όπως γνωρίζουμε», δήλωσε η Anna Ogilvie, συν-συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών. «Η διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ της πρόσληψης πρωτεϊνών και της ποιότητας της δίαιτας είναι σημαντική, επειδή η ποιότητα της δίαιτας είναι συχνά υποβέλτιστη στις ΗΠΑ και οι δίαιτες απώλειας βάρους με υψηλότερη πρωτεΐνη είναι δημοφιλείς».

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από περισσότερους από 200 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές στο Rutgers που χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 24 και 75 ετών. Όλοι ενθαρρύνθηκαν να χάσουν βάρος ακολουθώντας μια δίαιτα ελλειμματικών θερμίδων (500 λιγότερες θερμίδες την ημέρα) και έκαναν τακτικές συναντήσεις για διατροφική συμβουλευτική και υποστήριξη σε περίοδο έξι μηνών.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν συμβουλές διατροφής με βάση τις οδηγίες της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Ενθαρρύνθηκαν να κατανείμουν το 18% της θερμιδικής τους πρόσληψης σε άπαχη πρωτεΐνη, όπως πουλερικά, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, ψάρια, όσπρια και γαλακτοκομικά, και να ξοδέψουν το υπόλοιπο των θερμίδων τους σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποθαρρύνθηκαν να καταναλώσουν κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και αλάτι.

Οι συμμετέχοντες διατηρούσαν λεπτομερή αρχεία τροφίμων, τα οποία οι ερευνητές ανέλυσαν για την ποιότητα της διατροφής, τις συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών που καταναλώνονταν και τις αναλογίες και συγκεκριμένες πηγές πρωτεΐνης. Οι συμμετέχοντες επέλεξαν μόνοι τους την πρόσληψη πρωτεΐνης να είναι στο 18% των συνολικών θερμίδων ή μια προσέγγιση υψηλότερης πρωτεΐνης, στο 20%.

Η μελέτη βρήκε ότι:

  • Και οι δύο ομάδες με χαμηλή και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχασαν το ίδιο βάρος -περίπου 5% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα έξι μηνών
  • Τα άτομα της ομάδας υψηλότερης πρωτεΐνης επέλεξαν ένα μείγμα πιο υγιεινών τροφών.
  • Τα άτομα της ομάδας υψηλότερης πρωτεΐνης αύξησαν την πρόσληψη πράσινων λαχανικών και μείωσαν τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Τα άτομα της ομάδας υψηλότερης πρωτεΐνης μπορούσαν να διατηρήσουν καλύτερα την άλιπη μυϊκή τους μάζα.

Πηγή: Higher protein intake during caloric restriction improves diet quality and attenuates loss of lean body mass, Obesity (2022). DOI: 10.1002/oby.23428.

Δείτε επίσης