Χάπι αδυνατίσματος λειτουργεί σαν “φανταστικό γεύμα”

Πολλά άτομα με περιττά κιλά δυσκολεύονται να χάσουν βάρος ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης, κι έτσι στρέφονται προς τα διαιτητικά χάπια ως χείρα βοηθείας.

Μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine από ερευνητές του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνια βρήκε πως ένα νέο χάπι αδυνατίσματος είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που ανέπτυξε το χάπι, η φεξαραμίνη (fexaramine), όπως ονομάζεται η ουσία, εκτός από απώλεια βάρους συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, ενώ έχει λιγότερες παρενέργειες από τα υπάρχοντα χάπια αδυνατίσματος. Αυτά τα αποτελέσματα αφορούν τα ποντίκια αφού το χάπι δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στον άνθρωπο.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ρόναλντ Έβανς και οι συνεργάτες του σχεδίασαν το νέο χάπι δίαιτας έτσι ώστε η δραστική ουσία να μένει στο έντερο και να μην κυκλοφορεί στο αίμα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο ασφαλές από άλλα άλλα χάπια που αποσκοπούν στο αδυνάτισμα.

Ο Έβανς ανέφερε ότι το χάπι λειτουργεί σαν “φανταστικό γεύμα” μειώνοντας την υπερβολική πρόσληψη τροφής. Το χάπι “ξεγελά” τον οργανισμό κάνοντάς τον να πιστεύει ότι έχει φάει ένα ολόκληρο γεύμα αλλά το σώμα παίρνει την ενέργειά του από το αποθηκευμένο λίπος με αποτέλεσμα να χάνονται κιλά.

Το χάπι στοχεύει στον υποδοχέα που ονομάζεται farensoid Χ (FXR), μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην πέψη των τροφών, στην αποθήκευση τους λίπους και της ζάχαρης και στην απελευθέρωση χολικών οξέων από το συκώτι.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι όταν αρχίζομε να τρώμε ένα γεύμα, οι υποδοχείς FXR ενεργοποιούνται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρόσληψη της τροφής. Ορισμένα υπάρχοντα χάπια αδυνατίσματος ενεργοποιούν μια σειρά βιοχημικών οδών που ελέγχονται από τους υποδοχείς FXR – συμπεριλαμβανομένων των εντέρων, του ήπατος, των νεφρών και των επινεφριδίων.

Το νέο χάπι ωστόσο ενεργοποιεί μόνο το βιοχημικό μονοπάτι που συνδέεται με τα έντερα. Όταν λαμβάνεται από το στόμα, το χάπι δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, που σημαίνει ότι είναι απίθανο να προκαλέσει τις παρενέργειες που σχετίζονται τυπικά με τα υπάρχοντα διαιτητικά χάπια, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ζάλη, η αϋπνία, ακόμη και η καρδιακή νόσος.

“Από την άλλη μεριά, στέλνει τα ίδια σήματα στο σώμα όπως όταν καταναλώνετε πολλές θερμίδες”, λέει ο Έβανς.

Αύξηση μεταβολισμού

Για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της φεξαραμίνης, ο Έβανς και οι συνεργάτες έδωσαν σε παχύσαρκα ποντίκια μια ημερήσια δόση του φαρμάκου για 5 εβδομάδες και σύγκριναν τα αποτελέσματα με ποντικούς που δεν πήραν το χάπι.

Τα ποντίκια στα οποία δόθηκε η φεξαραμίνη σταμάτησαν να κερδίζουν βάρος και είχαν μείωση του σωματικού λίπους, του σακχάρου του αίματος και της χοληστερίνης. Επιπλέον, η θερμοκρασία του σώματος των ποντικών αυξήθηκε, υποδηλώνοντας αυξημένο μεταβολισμό, και μερικά από τα λευκά λιποκύτταρα των τρωκτικών μετατράπηκαν σε υγιές καφέ λίπος.

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε επίσης ότι είδε μια αλλαγή στην ποικιλία των βακτηρίων στο έντερο, αλλά είναι άγνωστο προς το παρόν τι σημαίνει αυτό.

Ο Έβανς είπε ότι η φεξαραμίνη  είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλα χάπια διαίτης επειδή ενεργοποιεί μηχανισμούς με τους οποίους το σώμα ανταποκρίνεται φυσικά σε ένα γεύμα.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν να προχωρήσουν σε δοκιμές της φεξαραμίνης σε ανθρώπους προκειμένου να δουν αν έχει ανάλογα αποτελέσματα και αν είναι ασφαλής. Να σημειωθεί ότι φάρμακα που είναι αποτελεσματικά στα ποντίκια, αποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκιών όταν δοκιμάζονται στον άνθρωπο.

Δείτε επίσης