Τα ψάρια του γλυκού νερού έχουν πολλά PFAS


Μια μελέτη από επιστήμονες του Environmental Working Group (EWG) βρήκε ότι η κατανάλωση μόνο μιας μερίδας ψαριών γλυκού νερού μπορεί να ισούται με ένα μήνα πόσιμου νερού για το χημικό PFOS που ανήκει στα “παντοτινά χημικά”.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κατανάλωση ενός ψαριού το χρόνο ισοδυναμούσε με την πρόσληψη νερού με PFOS σε 48 μέρη ανά τρισεκατομμύριο, ή ppt, για ένα μήνα.

Η μελέτη ενισχύει τις μακροχρόνιες εκκλήσεις του EWG για αυστηρή ρύθμιση του PFOS και των άλλων παρόμοιων τοξικών ουσιών που ονομάζονται συνολικά PFAS (πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες ή per- and polyfluoroalkyl substances). Η διατροφή θεωρείται σημαντική πηγή έκθεσης σε PFAS.

Το EWG διαπίστωσε ότι οι μέσες ποσότητες PFAS στα ψάρια του γλυκού νερού ήταν 280 φορές μεγαλύτερες από τις χημικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν σε άλλα ψάρια. Τα τεστ, από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος ψαριών γλυκού νερού θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοια έκθεση σε PFAS με την κατανάλωση άλλων ψαριών που αγοράζονται κάθε μέρα για ένα χρόνο.

«Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ψάρια του γλυκού νερού, ειδικά εκείνοι που πιάνουν και τρώνε ψάρια τακτικά, κινδυνεύουν από υψηλά επίπεδα PFAS στο σώμα τους», δήλωσε ο David Andrews, ανώτερος επιστήμονας του EWG και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης. «Μεγαλώνοντας, πήγαινα για ψάρεμα κάθε εβδομάδα και έτρωγα αυτά τα ψάρια. Αλλά τώρα όταν βλέπω ψάρια, το μόνο που σκέφτομαι είναι η μόλυνση από PFAS».

Το χημικό που βρέθηκε στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα ψάρια του γλυκού νερού ήταν το PFOS. «Αυτά τα αποτελέσματα των δοκιμών κόβουν την ανάσα», δήλωσε ο Scott Faber, ανώτερος αντιπρόεδρος του EWG για κυβερνητικές υποθέσεις. «Το να φας ένα λαβράκι ισοδυναμεί με το να πίνεις νερό μολυσμένο με PFOS για ένα μήνα».

Η κατανάλωση ψαριών γλυκού νερού μολυσμένα με PFOS μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις στο αίμα, δημιουργώντας πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Ακόμη και η σπάνια κατανάλωση ψαριών του γλυκού νερού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα PFOS στον οργανισμό.

«Ο βαθμός στον οποίο τα PFAS έχουν μολύνει τα ψάρια είναι εντυπωσιακός», είπε η Nadia Barbo, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Duke και επικεφαλής της μελέτης. «Θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία συμβουλή για την κατανάλωση ψαριών που προστατεύει την υγεία από τα ψάρια του γλυκού νερού σε όλη τη χώρα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 500 δείγματα φιλέτων ψαριών που συλλέχθηκαν στις ΗΠΑ από το 2013 έως το 2015 στο πλαίσιο προγραμμάτων παρακολούθησης από την EPA. Το διάμεσο επίπεδο των PFAS ήταν 9.500 νανογραμμάρια το κιλό, και 11.800 νανογραμμάρια το κιλό στις Great Lakes.

Τα PFAS δεν εξαφανίζονται όταν τα προϊόντα πετιούνται ή ξεπλένονται. Η έρευνα δείχνει ότι οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι απόρριψης μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω περιβαλλοντική ρύπανση.

Τα ψάρια του γλυκού νερού είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης για πολλούς ανθρώπους και η μόλυνση από PFAS απειλεί όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν θαλασσινά. Οι κοινότητες που εξαρτώνται από το ψάρεμα για τροφή και για παραδοσιακές πολιτιστικές πρακτικές βλάπτονται υπερβολικά. Αυτό καθιστά την έκθεση σε χημικούς ρύπους των ψαριών του γλυκού νερού μια περιβαλλοντική αδικία. «Ο εντοπισμός των πηγών έκθεσης στα PFAS αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Stoiber.

Τα συστήματα πόσιμου νερού στις ΗΠΑ είναι μολυσμένα με τις «για πάντα χημικές ουσίες». Η παρουσία αυτών των τοξικών χημικών ουσιών στο νερό είναι γνωστό ότι βλάπτει τους ανθρώπους που εκτίθενται σε αυτές.

Τα PFAS κάνουν αιώνες για να διασπαστούν στο περιβάλλον. Βρίσκονται στο αίμα σχεδόν όλων, συμπεριλαμβανομένων των νεογέννητων μωρών.

Πολύ χαμηλές δόσεις των PFAS στο πόσιμο νερό έχουν συνδεθεί με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων και του αυξημένου κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα PFAS συνδέονται με αυξημένη χοληστερόλη, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα και άλλες βλάβες στην υγεία.

Δείτε επίσης