Ο γυμνός ύπνος αυξάνει τη γονιμότητα στους άνδρες

Είναι γνωστό ότι η αυξημένη θερμότητα στη γεννητική περιοχή (τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά) μειώνει τη γονιμότητα του άνδρα για παράδειγμα η θερμότητα που εκπέμπει ένα λάπτοπ που τοποθετείται στα γόνατα μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Τώρα μια μελέτη βρήκε ότι οι άντρες που κοιμούνται φορώντας στενά εσώρουχα επίσης μειώνουν τη γονιμότητά τους. Η μελέτη θα παρουσιασθεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM 2015) στη Βαλτιμόρη.

Χωρίς εσώρουχα στον ύπνο

Αν ένας άνδρας θέλει να αποκτήσει παιδιά το ιδανικό είναι να κοιμάται γυμνός, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας Παίδων και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

Όσον αφορά την ένδυση κατά τη  διάρκεια της ημέρας, ένας άνδρας που θέλει να είναι γόνιμος πρέπει να φοράει φαρδιά και άνετα μποξεράκια, ώστε να παραμένει η γεννητική περιοχή δροσερή.

Τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται σε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 500 άνδρες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους ενώ έδιναν τακτικά δείγματα σπέρμα το οποίο οι ερευνητές εξέταζαν για να διαπιστώσουν την ποιότητά του.

Μετά από ένα έτος, όσοι άνδρες φορούσαν φαρδιά μποξεράκια την ημέρα και κοιμόντουσαν γυμνοί το βράδυ είχαν 25% λιγότερο κατακερματισμένο DNA στα σπερματοζωάρια τους, συγκριτικά με αυτούς που φορούσαν στενά εσώρουχα μέρα-νύχτα.

Ο κατακερματισμός αναφέρεται στην αστάθεια των χημικών δεσμών χάρη στους οποίους το DNA διατηρεί τη μορφή της διπλής έλικας. Η η αστάθεια αυτή καθιστά λιγότερο γόνιμο έναν άνδρα. Το κλασικό σπερμοδιάγραμμα δεν απεικονίζει την κατάτμηση του DNA και έτσι δεν δείχνει αν ο άνδρας είναι υπογόνιμος γι’ αυτό το λόγο.

Μέχρι τώρα, γνωστοί παράγοντες που προκαλούν κατάτμηση στο DNA του σπέρματος είναι το οξειδωτικό στρες (πολλές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου), μια διατροφή με πολλά λιπαρά, το κάπνισμα και η αυξημένη θερμοκρασία στη γεννητική περιοχή.

Δείτε επίσης