Δεν πρέπει να πίνουν καφέ όσοι έχουν υπέρταση

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος στα άτομα που πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Λονδίνο.

Ερευνητές του Νοσοκομείου του Αγίου Δανιήλ της Φρίουλι στο Ούντινε, με επικεφαλής τον Λούτσιο Μος, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 1.200 άτομα, 18-45 ετών, για 12 χρόνια. Τα άτομα αυτά έπασχαν από υπέρταση -σε αρχικό στάδιο- χωρίς να υποβάλλονται σε θεραπεία. Είχαν δηλαδή συστολική αρτηριακή πίεση 140-159 mm Hg και διαστολική πίεση 90-99 mm Hg.

Στα 12 χρόνια της μελέτης, καταγράφηκαν 60 καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια. Το 80% ήταν καρδιακά εμφράγματα.

Ο ρόλος του καφέ

Συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ, ο κίνδυνος εμφάνισης των καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν 4 φορές μεγαλύτερος σε όσους έπιναν πάνω από 4 καφέδες και 3 φορές μεγαλύτερος σε όσους έπιναν 1-3 φλιτζάνια την ημέρα.

Η κατανάλωση καφέ σχετίστηκε επίσης με αύξηση του κινδύνου προδιαβήτη, δηλαδή ενός σταδίου πριν την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 – παρότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές δρα προστατευτικά για τον διαβήτη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Μος είπε ότι «υπάρχει μια επιστημονική διαμάχη σχετικά με τις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές και μεταβολικές επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στα άτομα με υπέρταση. Αλλά τα νέα δεδομένα υποδεικνύουν μια θετική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρδιακού κινδύνου στα νεαρά άτομα με υπέρταση».

Αιτιολογώντας γιατί συμβαίνει αυτό, ο Μος υποθέτει ότι ο καφές έχει αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση ή μπορεί ακόμα αυτή η επίδραση να αφορά και το σάκχαρο. Ως προς το τελευταίο, η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση με άλλες που βρήκαν ότι ο καφές κάνει καλό στην περίπτωση του διαβήτη.

Δείτε επίσης