Οι συνθετικές τσάντες έχουν περισσότερα μικρόβια από τις δερμάτινες

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι τσάντες και τα τσαντάκια που έχουμε μαζί μας (γυναίκες και άνδρες) είναι γεμάτα από αποικίες μικροβίων. Τα μικρόβια είναι περισσότερα στις τσάντες από συνθετικά υλικά σε σχέση με τις δερμάτινες.

Όπως λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου στο περιοδικό «Advanced Biomedical Research», ο κόσμος σπανίως πλένει τις τσάντες και τα τσαντάκια, που απλώς τα πετάμε όταν έχουν παλιώσει.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τσάντες 80 γυναικών και 65 ανδρών και τα ερεύνησαν στο εργαστήριο. Όπως διαπίστωσαν, το 95% ήταν μολυσμένες. Το 49% ήταν φορείς ενός μόνο βακτηρίου και το 51% ήταν φορείς πολλών βακτηρίων. Στις συνθετικές τσάντες οι αποικίες των βακτηρίων ήταν περισσότερες σε σχέση με τις δερμάτινες.

Τα βακτήρια που συχνότερα απομονώθηκαν ήταν ο μικρόκοκκος (βρέθηκε στο 65% των τσαντών, κυρίως των ανδρών) και ο σταφυλόκοκκος (64%), με τις γυναικείες τσάντες να φέρουν μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2,1% των γυναικών καθαρίζουν την τσάντα τους μία φορά το μήνα, ενώ το 81% δεν την αδειάζει ποτέ.

Περισσότερα μικρόβια και από το κάθισμα της τουαλέτας

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αποκαλύπτει ότι οι τσάντες είναι εστίες μικροβίων. Το 2013, μια άλλη δειγματοληπτική έρευνα έδειξε ότι οι γυναικείες τσάντες και τα αντικείμενα που περιέχουν, φέρουν περισσότερα βακτήρια απ’ όσα το κάθισμα της τουαλέτας – από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα των τσαντών είναι οι υδατικές κρέμες.

Σε μια άλλη μελέτη που έγινε το 2007,  ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πήραν δείγματα από 50 τσάντες και χαρτοφύλακες, διαπιστώνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα ήταν μολυσμένες.

Το ανησυχητικό ήταν ότι 25% των τσαντών ήταν μολυσμένες με το κολοβακτηρίδιο (e.coli). Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι ιδιοκτήτες έπαιρναν μαζί τους στην τουαλέτα τις τσάντες και τις ακουμπούσαν σε κάποιο σημείο.

Δείτε επίσης